Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Amerikaanse president Trump stelt verhoging importheffingen uit

Amerikaanse president Trump stelt verhoging importheffingen uit

De Amerikaanse president Donald Trump stelt de verhoging van de importheffingen die op 15 oktober van kracht zou worden uit. Voor een groep Chinese producten zouden de heffingen van 25 naar 30 procent gaan.

Trump had eind augustus juist aangekondigd importheffingen op een groep Chinese producten met een waarde van 550 miljard dollar met 5 procent te verhogen. Het ging om een groep Chinese producten met een invoerwaarde van 250 miljard dollar waarvoor de importheffingen verhoogd zouden worden van 25 naar 30 procent. Bovendien zou een groep van producten uit China met een waarde van 300 miljard dollar te maken krijgen met een verhoging van de importheffingen van 10 naar 15 procent. Afgelopen week werd bovendien duidelijk dat bifaciale zonnepanelen alsnog met importheffingen te maken krijgen, terwijl zij eerder juist een uitzonderingspositie kregen.

Handelsovereenkomst op komst?
‘Mijn deal met China is dat ze ONMIDDELLIJK zeer grote hoeveelheden van onze landbouwproducten gaan kopen, niet wachten tot de deal in de komende 3 of 4 weken wordt ondertekend. ZE ZIJN AL BEGONNEN!’, schrijft Trump op Twitter.

De Phase One Deal van de handelsovereenkomst met China kan volgens de president binnenkort worden afgerond en ondertekend. De omvangrijke fase 1-deal moet nu op schrift gesteld worden en bevat onder meer afspraken over intellectueel eigendom, financiële diensten en landbouwgoederen.

Marktanalisten terughoudend
Toch zijn marktanalisten terughoudend. ‘In de markt noemen ze het de skinny deal’, stelt Valentijn van Nieuwenhuijzen, chief investment officer bij NN Investment Partners, tegenover RTL Z. Er moet volgens hem eerst nog een handtekening gezet worden onder een deal over kleine deelonderwerpen. ‘En daarna gaan we dan weer verder kijken naar de toch wat grotere, structurelere problemen in het grote gevecht tussen Amerika en China om de politieke en economische macht van de wereld. De onderliggende krachten zijn helemaal niet weg, we hebben vaker gezien dat er even goed nieuws gespeeld werd en het niet lang duurde voor er weer een nieuw en groter probleem ontstond.’


Timeline handelsoorlog Amerika-China

De chronologie van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en (voornamelijk) China is als volgt:

 • 31 oktober 2017: de US International Trade Commission stelt dat de import van Chinese zonnepanelen en wasmachines schade toebrengt aan de Amerikaanse industrie.
 • 22 januari 2018: Donald Trump kondigt importheffingen aan op buitenlandse wasmachines en zonnepanelen (30 procent).
 • 1 maart 2018: Donald Trump kondigt importheffingen aan op staal (25 procent) en aluminium (10 procent) uit China.
 • 15 juni: Donald Trump kondigt na tegenmaatregelen van China - maar ook de EU - extra importheffingen van 25 procent aan op Chinese goederen met een waarde van 50 miljard dollar, waaronder Chinese zonnecellen en zonnepanelen.
 • 6 juli 2018: Donald Trump start importheffingen van 25 procent op nog eens 818 Chinese productgroepen met een waarde van 34 miljard dollar.
 • 10 juli 2018: Donald Trump kondigt aan nog meer importheffingen te onderzoeken met een totale waarde oplopend tot 200 miljard dollar (het gaat om 2 series, met respectievelijk heffingen van 10 procent voor de eerste serie en 25 procent voor de tweede serie. Deze importheffingen zouden in september 2018 in werking moeten treden.
 • 2 augustus 2018: Donald Trump verzoekt US Trade Representative de additionele importheffingen per 1 januari 2019 te verhogen van 10 naar 25 procent.
 • 17 september 2018: de importheffingen op 5.745 Chinese producten met een importwaarde van 200 miljard dollar worden definitief van kracht.
 • 1 december 2018: China en Amerika kondigen een ‘wapenstilstand’ af en de voorgenomen verhoging van de additionele importheffingen wordt uitgesteld voor ten minste 90 dagen.
 • 24 februari 2019: president Trump schort de deadline van 1 maart om tot een handelsovereenkomst te komen voor onbekende tijd op.
 • 5 mei 2019: Donald Trump besluit de importheffingen op een productgroep met een waarde van 200 miljard dollar, waaronder AC-zonnepanelen en omvormers, te verhogen van 10 naar 25 procent.
 • 1 augustus 2019: Amerika kondigt de komst van nieuwe importheffingen aan op een productgroep met een waarde van 300 miljard dollar. Per 1 september 2019, als de nieuwe heffingen van 10 procent van kracht worden, zal daarmee de volledige export van China belast worden met een importheffing.
 • 15 augustus 2019: president Trump stelt een deel van de nieuwe importheffingen uit tot 15 december. Het gaat onder meer om mobiele telefoons, videogameconsoles en laptops. Dit alles vanwege de massale Amerikaanse kerstinkopen.
 • 26 augustus 2019: Trump kondigt via Twitter aan de importheffingen op een groep Chinese producten met een waarde van 550 miljard dollar per 1 oktober met 5 procent te verhogen.
 • 12 september 2019: de verhoging van de importheffingen wordt uitgesteld van 1 naar 15 oktober.
 • 13 oktober 2019: Trump stelt de verhoging van de importheffingen die op 15 oktober van kracht zou worden voor onbepaalde tijd uit. 
Nu in Solar Magazine

Juni 2020

Nieuwe versies handboek en eindtermen zonne-energie op komst: ‘Eindtermen zijn de blauwdruk voor opleidingen, examens en de erkenningsregeling’ Erik Martinson (Svea Solar) over overname consumententak Solarcentury: ‘Wij willen...
Vacatures
Zonnepanelen op het dak BV zoekt:

Service Coördinator

<24 uur - Barneveld, 3771 NR, Zwolleweg 9
Exasun B.V. zoekt:

Teamleider Inkoop

Fulltime (40 uur) - Den Haag, 2497GC, 122
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!