Trump heeft ook een importheffing aangekondigd voor wasmachines om zo de Amerikaanse producent Whirlpool een boost te geven. De Amerikaanse zonne-energiesector spreekt van een ‘teleurstelling’. De Solar Energy Industries Association (SEIA) meldt het volgende: ‘Deze beslissing gaat dit jaar tot een verlies van 23.000 Amerikaanse banen leiden, inclusief banen in de productie. Bovendien zal het leiden tot het uitstellen of annuleren van miljarden dollars aan investeringen in zonne-energie. Deze beslissing zal verstrekkende gevolgen hebben voor de gehele zonne-energiesector in Amerika.’
SEIA meldt dat er per eind 2016 38.000 productiebanen waren in de Amerikaanse solar industrie. Slechts 2.000 hiervan hadden betrekking op de productie van zonnecellen en zonnepanelen; de andere 36.000 banen betroffen montagesystemen, omvormers en andere systeemonderdelen. Het aantal banen dat gemoeid is met de installatie van zonnepanelen ligt echter veel hoger, te weten op ruim 220.000 stuks.
Trump heeft de beslissing om de heffing in te voeren genomen naar aanleiding van de bevindingen van de Amerikaanse International Trade Commission die een zogenaamd ‘Section 201’-onderzoek heeft uitgevoerd op verzoek van Sunviva en SolarWorld Amerika. De importheffing is voor een periode van 4 jaar van kracht. Waar de heffing in het eerste jaar 30 procent is, zal deze in jaar 4 nog maar 15 procent bedragen. Wel staat Trump het toe dat er ieder kalenderjaar voor assemblagedoeleinden 2,5 gigawattpiek aan zonnecellen zonder importheffingen geïmporteerd mogen worden.
De Chinese overheid heeft inmiddels laten weten ‘zeer ontevreden’ te zijn met de beslissing van Trump en stelt dat de beslissing het wereldwijde handelsklimaat negatief beïnvloedt. De Europese Unie besloot vorig jaar juist te starten met het afbouwen van de importheffingen op Chinese zonnecellen en zonnepanelen. Als onderdeel hiervan werd de minimumimportprijs op Chinese zonnepanelen verlaagd naar respectievelijk 37 en 42 eurocent per wattpiek voor multi- en mono-kristallijne zonnepanelen. Per 1 januari 2018 is deze nog verder verlaagd naar 34 en 39 eurocent per wattpiek.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.