Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Verdere escalatie handelsoorlog: Trump wil per 1 september alle Chinese producten belasten met importheffingen

Verdere escalatie handelsoorlog: Trump wil per 1 september alle Chinese producten belasten met importheffingen

President Trump heeft op 1 augustus een nieuwe reeks importheffingen van 10 procent aangekondigd op een groep producten uit China met een importwaarde van respectievelijk 300 miljard dollar.

De nieuwe reeks importheffingen wordt op 1 september van kracht. De Amerikaanse president kondigde de nieuwe importheffingen aan via Twitter. Waar het in eerste instantie zal gaan om importheffingen van 10 procent kunnen deze op verzoek van Trump later verhoogd worden naar 25 procent.

De importheffingen over de producten met een waarde van 300 miljard dollar, zijn een aanvulling op de heffingen die eerder al van kracht werden op 2 productgroepen met een waarde van 200 en 50 miljard dollar. In totaal wordt daarmee nu de gehele Chinese export naar Amerika – met een waarde van zo’n 539 miljard dollar in 2018 – bedreigt met importheffingen.

De lijst met nieuwe producten die worden belasting bevat weliswaar geen nieuwe zonne-energieproducten (red. deze waren allen al belast), maar bevat bijvoorbeeld wel energieopslagproducten, waaronder alle lithium-ionbatterijen. Het gaat om de volgende producten:

 • 8507.30.80: Nickel-cadmium storage batteries, other than of a kind used as the primary source of power for electric vehicles.
 • 8507.60.00: Lithium-ion batteries.
 • 8507.90.40: Parts of lead-acid storage batteries, including separators therefor.

Update 13 augustus 2019: ​Robert Lighthizer, United States Trade Representative (USTR), heeft de invoering van de importheffing van 10 procent op een groep van Chinese producten met een importwaarde van 300 miljard dollar bevestigd. Daarbij stelt de handelsvertegenwoordiger van de Verenigde Staten wel dat als onderdeel van het openbare commentaar- en hoorzittingsproces van USTR de importheffingen voor bepaalde artikelen tot 15 december moeten worden uitgesteld. Producten in deze groep zijn volgens Lightizer bijvoorbeeld mobiele telefoons, laptops, videogameconsoles, bepaald speelgoed, computerschermen en bepaalde soorten kleding en schoeisel. Op een later moment komt de handelsvertegenwoordiger nog met een uitgebreidere specificatie van producten waarop het uitstel van toepassing is.

Timeline handelsoorlog Amerika-China

De chronologie van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en (voornamelijk) China is als volgt:

 • 31 oktober 2017: de US International Trade Commission stelt dat de import van Chinese zonnepanelen en wasmachines schade toebrengt aan de Amerikaanse industrie.
 • 22 januari 2018: Donald Trump kondigt importheffingen aan op buitenlandse wasmachines en zonnepanelen (30 procent).
 • 1 maart 2018: Donald Trump kondigt importheffingen aan op staal (25 procent) en aluminium (10 procent) uit China.
 • 15 juni: Donald Trump kondigt na tegenmaatregelen van China - maar ook de EU - extra importheffingen van 25 procent aan op Chinese goederen met een waarde van 50 miljard dollar, waaronder Chinese zonnecellen en zonnepanelen.
 • 6 juli 2018: Donald Trump start importheffingen van 25 procent op nog eens 818 Chinese productgroepen met een waarde van 34 miljard dollar.
 • 10 juli 2018: Donald Trump kondigt aan nog meer importheffingen te onderzoeken met een totale waarde oplopend tot 200 miljard dollar (het gaat om 2 series, met respectievelijk heffingen van 10 procent voor de eerste serie en 25 procent voor de tweede serie. Deze importheffingen zouden in september 2018 in werking moeten treden.
 • 2 augustus 2018: Donald Trump verzoekt US Trade Representative de additionele importheffingen per 1 januari 2019 te verhogen van 10 naar 25 procent.
 • 17 september 2018: de importheffingen op 5.745 Chinese producten met een importwaarde van 200 miljard dollar worden definitief van kracht.
 • 1 december 2018: China en Amerika kondigen een ‘wapenstilstand’ af en de voorgenomen verhoging van de additionele importheffingen wordt uitgesteld voor ten minste 90 dagen.
 • 24 februari 2019: president Trump schort de deadline van 1 maart om tot een handelsovereenkomst te komen voor onbekende tijd op.
 • 5 mei 2019: Donald Trump besluit de importheffingen op een productgroep met een waarde van 200 miljard dollar, waaronder AC-zonnepanelen en omvormers, te verhogen van 10 naar 25 procent.
 • 1 augustus 2019: Amerika kondigt de komst van nieuwe importheffingen aan op een productgroep met een waarde van 300 miljard dollar. Per 1 september 2019, als de nieuwe heffingen van 10 procent van kracht worden, zal daarmee de volledige export van China belast worden met een importheffing.
Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2020

​De Marktgids Zonne-energie 2019 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Vlaamse zonne-energiemarkt verwacht hausse aan residentiële installaties  Nederland verwelkomt in 2020...
Vacatures
Zelfstroom zoekt:

Customer Support Specialist

Zelfstroom zoekt een Customer Support Specialist
Fulltime • 's-Hertogenbosch
ProfiNRG zoekt:

Technisch verkoper buitendienst

ProfiNRG zoekt een technisch verkoper buitendienst
Fulltime • Utrecht
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!