Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Trump stelt verhoging importheffingen uit, handelsovereenkomst met China op komst

Trump stelt verhoging importheffingen uit, handelsovereenkomst met China op komst

De Amerikaanse president Donald Trump stelt de deadline om het handelsconflict met China op te lossen uit. Onder meer de importheffingen op omvormers worden hierdoor niet per 1 maart verhoogd van 10 naar 25 procent.

Daarmee wordt de wapenstilstand die per 1 december van kracht is voor onbekende tijd verlengd. ‘Erg productieve gesprekken gisteren met China over de handel. We gaan vandaag verder!’, aldus de Amerikaanse president Donald Trump afgelopen zondag op Twitter. Aan het einde van de dag laat Trump opnieuw van zich horen met de melding dat er ‘substantiële vooruitgang is geboekt in de handelsoverleggen met China’.

Volgens hem is er zo veel vooruitgang geboekt in de onderhandelingen over een nieuw handelsakkoord dat hij de deadline van 1 maart loslaat. Trump hierover op Twitter: ‘Ervan uitgaande dat beide partijen vooruitgang blijven boeken, plannen we een ontmoeting met president Xi en mijzelf in Mar-a-Lago’ (red. een luxe resort van Trump in Florida).

Amerika vreest al geruime tijd dat China door een investering van 150 miljard dollar in de halfgeleiderindustrie ook deze voor het land belangrijke sector gaat domineren. Dit gebeurde in recente jaren al met de staal- en aluminiumindustrie wat ook leidde tot wereldwijde overproductie. Ook de sterke Chinese munt yuan is Amerika een doorn in het oog.

Los van de overeenkomsten voor de lange termijn bespraken de Amerikaanse en Chinese onderhandelaars afgelopen weekend een lijst met 10 items als kortetermijnmaatregelen die China kan nemen – grotendeels het aankopen van grondstoffen en andere goederen – om het handelstekort met de Verenigde Staten snel te verminderen. China heeft aangeboden om meer Amerikaanse landbouwproducten, vloeibaar aardgas en goederen zoals halfgeleiders te kopen. China zou ook zijn importtarieven willen verlagen op Amerikaans gemaakt polykristallijn silicium, een belangrijk ingrediënt voor de productie van zonnecellen.

Ook als een overeenkomst wordt bereikt tussen China en Amerika, wil Trump een stok achter de deur houden. De Verenigde Staten willen een mechanisme ontwikkelen om de vooruitgang van de door China toegezegde hervormingen te monitoren. Amerika zou vervolgens de importheffingen opnieuw kunnen instellen als China de toezeggingen niet nakomt. Trumps onderhandelingsteam stelt volgens persbureau Reuters dat China eerdere beloftes heeft verbroken om structurele hervormingen door te voeren. Het handhavingsmechanisme moet dat voorkomen.

Timeline handelsoorlog Amerika-China

De chronologie van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en (voornamelijk) China is als volgt:

  • 31 oktober 2017: de US International Trade Commission stelt dat de import van Chinese zonnepanelen en wasmachines schade toebrengt aan de Amerikaanse industrie.
  • 22 januari 2018: Donald Trump kondigt importheffingen aan op buitenlandse wasmachines en zonnepanelen (30 procent).
  • 1 maart 2018: Donald Trump kondigt importheffingen aan op staal (25 procent) en aluminium (10 procent) uit China.
  • 15 juni: Donald Trump kondigt na tegenmaatregelen van China - maar ook de EU - extra importheffingen van 25 procent aan op Chinese goederen met een waarde van 50 miljard dollar, waaronder Chinese zonnecellen en zonnepanelen.
  • 6 juli 2018: Donald Trump start importheffingen van 25 procent op nog eens 818 Chinese productgroepen met een waarde van 34 miljard dollar.
  • 10 juli 2018: Donald Trump kondigt aan nog meer importheffingen te onderzoeken met een totale waarde oplopend tot 200 miljard dollar (het gaat om 2 series, met respectievelijk heffingen van 10 procent voor de eerste serie en 25 procent voor de tweede serie. Deze importheffingen zouden in september 2018 in werking moeten treden.
  • 2 augustus 2018: Donald Trump verzoekt US Trade Representative de additionele importheffingen per 1 januari 2019 te verhogen van 10 naar 25 procent.
  • 17 september 2018: de importheffingen op 5.745 Chinese producten met een importwaarde van 200 miljard dollar worden definitief van kracht.
  • 1 december 2018: China en Amerika kondigen een ‘wapenstilstand’ af en de voorgenomen verhoging van de additionele importheffingen wordt uitgesteld voor ten minste 90 dagen.
  • 24 februari 2019: president Trump schort de deadline van 1 maart om tot een handelsovereenkomst te komen voor onbekende tijd op.
Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2020

​De Marktgids Zonne-energie 2019 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Vlaamse zonne-energiemarkt verwacht hausse aan residentiële installaties  Nederland verwelkomt in 2020...
Vacatures
Solnet Group zoekt:

Cleantech Sales Manager / Sales Manager of Smart Solar Solutions

Solnet Group zoekt een Cleantech Sales Manager / Sales Manager of Smart Solar Solutions
Fulltime • Nederland
Zonnefabriek zoekt:

Monteur / Installateur zonnepanelen

Zonnefabriek zoekt een Monteur / Installateur zonnepanelen
4-5 dagen per week • 70 kilometer rondom Amsterdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!