Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Donald Trump voert definitief importheffingen in op Chinese AC-zonnepanelen en omvormers

Donald Trump voert definitief importheffingen in op Chinese AC-zonnepanelen en omvormers

President Donald Trump heeft bekendgemaakt extra importheffingen ter waarde in te voeren op 5.745 Chinese goederen met een importwaarde 200 miljard dollar. Het gaat onder meer om AC-zonnepanelen en omvormers.

Trump maakte in juli al bekend de extra importheffingen te onderzoeken. Begin augustus meldde hij zelfs de voorgenomen importheffingen te willen verhogen van 10 naar 25 procent. Zo’n vaart loopt het echter niet, want de heffingen bedragen vooralsnog 10 procent en worden pas op 1 januari 2019 verhoogd naar 25 procent.

Verder bevatte de orginele lijst met producten die belast zouden worden met importheffingen 6.031 producten en worden uiteindelijk maar 5.745 producten met importheffingen belast. Onder meer onderdelen die voor producten van Apple – zoals de smartwatch – gebruikt worden, zijn vrijgesteld van de heffingen.

Robert Lightizer, US Trade Representative, heeft in opdracht van Trump de lijst met duizenden producten gepubliceerd. De volgende productgroepen hebben daarbij betrekking op zonne-energie:

  • 8504.40.95: Static converters (red. waaronder pv-omvormers)
  • 8501.61.00: AC generators (alternators) of an output not exceeding 75 kVA (red. waaronder AC-zonnepanelen)

Timeline handelsoorlog Amerika-China

De chronologie van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en (voornamelijk) China is als volgt:

  • 31 oktober 2017: de US International Trade Commission stelt dat de import van Chinese zonnepanelen en wasmachines schade toebrengt aan de Amerikaanse industrie.
  • 22 januari 2018: Donald Trump kondigt importheffingen aan op buitenlandse wasmachines en zonnepanelen (30 procent)
  • 1 maart 2018: Donald Trump kondigt importheffingen aan op staal (25 procent) en aluminium (10 procent) uit China.
  • 15 juni: Donald Trump kondigt na tegenmaatregelen van China - maar ook de EU - extra importheffingen van 25 procent aan op China goederen met een waarde van 50 miljard dollar, waaronder Chinese zonnecellen en zonnepanelen.
  • 6 juli 2018: Donald Trump start importheffingen van 25 procent op nog eens 818 Chinese productgroepen met een waarde van 34 miljard dollar.
  • 10 juli 2018: Donald Trump kondigt aan nog meer importheffingen te onderzoeken met een totale waarde oplopend tot 200 miljard dollar (het gaat om 2 series, met respectievelijk heffingen van 10 procent voor de eerste serie en 25 procent voor de tweede serie. Deze importheffingen zouden in september 2018 in werking moeten treden.
  • 2 augustus 2018: Donald Trump verzoekt US Trade Representative de additionele importheffingen te verhogen van 10 naar 25 procent
  • 17 september 2018: de importheffingen op 5.745 Chinese producten met een importwaarde van 200 miljard dollar worden definitief van kracht.
Nu in Solar Magazine

Mei 2019

Vernieuwde aanpak innovatie in zonne-energie door ECN part of TNO: ‘Het is tijd voor pv 2.0, we bewegen steeds verder weg van one-size-fits-all-oplossingen’ Nieuw directieteam KiesZon wil groeien in zakelijke én...
Vacatures
Lightsource zoekt:

Connection Manager

Lightsource zoekt een Connection Manager.
Fulltime • Amsterdam
OpdeZon zoekt:

Monteurs zonnepanelen

OpdeZon zoekt Hoofdmonteurs zonnepanelen, Monteurs zonnepanelen én Leerling-monteurs zonnepanelen
Fulltime • Utrecht
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!