logo
wvhj2023
© Gennady Kurinov | Dreamstime.com
© Gennady Kurinov | Dreamstime.com
19 juni 2018

Amerika: Trump voert extra importheffing van 25 procent in voor Chinese zonnecellen en zonnepanelen

De Amerikaanse president Donald Trump gaat Chinese zonnecellen en zonnepanelen nog eens belasten met een extra importheffing van 25 procent. Het is het nieuwste wapenfeit in de handelsoorlog met China.

Trump gaf afgelopen weekeinde zijn goedkeuring gegeven voor importheffingen op Chinese goederen die een handelswaarde van 50 miljard dollar vertegenwoordigen. Op die producten wordt een extra belasting van 25 procent geheven. Het Aziatische land heeft al tegenmaatregelen aangekondigd.

Trump onthulde begin april al een lijst geproduceerd van ruim 1300 Chinese producten waarvoor hij de invoertarieven met extra importheffingen van 25 procent wilde belasten. Even had het de schijn dat er vrede op komst was in de handelsoorlog met China en leken de extra heffingen niet ingevoerd te worden. Trump heeft besloten dit echter nu alsnog te doen, met alle nadelen voor Chinese zonnepanelen en zonnecellen van dien.

Trump kondigde in januari al de invoering van een importheffing van 30 procent aan voor een periode van 4 jaar voor buitenlandse zonnecellen en zonnepanelen. De Europese Unie maakte enkele weken later juist bekend dat de importheffingen op kristallijn silicium zonnecellen en zonnepanelen die afkomstig zijn uit China per 3 september 2018 vervallen.

Op de nieuwe lijst met producten zijn onder het nummer 8541.40.60 ‘diodes for semiconductor devices’ te vinden. Abigail Ross Hopper, president en chief executive officer van de Amerikaanse Solar Energy Industries Association (SEIA), heeft inmiddels aan haar leden bevestigd dat ook zonnecellen en zonnepanelen onder deze categorie vallen. ‘Gezien het relatief kleine aantal zonnecellen en zonnepanelen dat nu vanuit China in de Verenigde Staten wordt geïmporteerd – vanwege de antidumpingrechten, compenserende rechten en vrijwaringsrechten die aan Chinese producten worden opgelegd – is het moeilijk in te schatten welk effect de aanvullende invoerrechten op de Amerikaanse markt zullen hebben. Hoe dan ook, we zien dit als een negatieve ontwikkeling omdat het de Amerikaanse markt kan schaden.’

Volgens SEIA is 11 procent van de zonnecellen en zonnepanelen die in Amerika geïmporteerd worden afkomstig uit China. Overigens is er nog een kleine slag om de arm: de lijst met producten die Trump extra gaat belasten en nu publiekelijk gepubliceerd is, moet nog goedgekeurd worden door het zogenaamde Office of the United States Trade Representative.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten