Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Donald Trump verhoogt importheffingen op Chinese AC-zonnepanelen en omvormers van 10 naar 25 procent

Donald Trump verhoogt importheffingen op Chinese AC-zonnepanelen en omvormers van 10 naar 25 procent

De Amerikaanse president Donald Trump verhoogt op vrijdag 10 mei de importheffingen op een groep Chinese producten. Voor onder meer omvormers en AC-zonnepanelen uit China gaan de heffingen van 10 naar 25 procent.

De Amerikaanse president Donald Trump stelde de deadline om het handelsconflict met China op te lossen afgelopen februari nog voor onbepaalde tijd uit. Onder meer de importheffingen op omvormers worden hierdoor niet per 1 maart verhoogd van 10 naar 25 procent. Destijds werd er volgens Trump zo veel vooruitgang geboekt in de onderhandelingen over een nieuw handelsakkoord dat hij de deadline van 1 maart losliet.

Voor de Amerikaanse president is de maat nu echter vol. 'De Trade Deal met China gaat door, maar te langzaam, ze proberen opnieuw te onderhandelen. Nee!', aldus Trump op Twitter.

De verhoging van de importheffingen is vooralsnog enkel door president Trump op het door hem veelgebruikte medium Twitter bekendgemaakt en nog niet door een officiële publicatie van het Witte Huis of US Trade Representative Robert Lightizer. De eerste serie van importheffingen op de betrefffende 5.745 Chinese producten met een importwaarde van 200 miljard dollar werden vorig jaar september definitief van kracht.

De volgende productgroepen hadden daarbij betrekking op zonne-energie:

 • 8504.40.95: Static converters (red. waaronder pv-omvormers)
 • 8501.61.00: AC generators (alternators) of an output not exceeding 75 kVA (red. waaronder AC-zonnepanelen)

Update vrijdag 10 mei 2019: In overeenstemming met de mededeling van president Trump op Twitter, heeft US Trade Representative Robert Lightizer via een officiële publicatie van het Witte Huis bevestigd dat de importheffingen verhoogd worden van 10 procent naar 25 procent. Belanghebbenden kunnen bezwaar aantekenen en een verzoek indienen om hun producten uit te sluiten van de hogere heffingen.

Timeline handelsoorlog Amerika-China

De chronologie van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en (voornamelijk) China is als volgt:

 • 31 oktober 2017: de US International Trade Commission stelt dat de import van Chinese zonnepanelen en wasmachines schade toebrengt aan de Amerikaanse industrie.
 • 22 januari 2018: Donald Trump kondigt importheffingen aan op buitenlandse wasmachines en zonnepanelen (30 procent).
 • 1 maart 2018: Donald Trump kondigt importheffingen aan op staal (25 procent) en aluminium (10 procent) uit China.
 • 15 juni: Donald Trump kondigt na tegenmaatregelen van China - maar ook de EU - extra importheffingen van 25 procent aan op Chinese goederen met een waarde van 50 miljard dollar, waaronder Chinese zonnecellen en zonnepanelen.
 • 6 juli 2018: Donald Trump start importheffingen van 25 procent op nog eens 818 Chinese productgroepen met een waarde van 34 miljard dollar.
 • 10 juli 2018: Donald Trump kondigt aan nog meer importheffingen te onderzoeken met een totale waarde oplopend tot 200 miljard dollar (het gaat om 2 series, met respectievelijk heffingen van 10 procent voor de eerste serie en 25 procent voor de tweede serie. Deze importheffingen zouden in september 2018 in werking moeten treden.
 • 2 augustus 2018: Donald Trump verzoekt US Trade Representative de additionele importheffingen per 1 januari 2019 te verhogen van 10 naar 25 procent.
 • 17 september 2018: de importheffingen op 5.745 Chinese producten met een importwaarde van 200 miljard dollar worden definitief van kracht.
 • 1 december 2018: China en Amerika kondigen een ‘wapenstilstand’ af en de voorgenomen verhoging van de additionele importheffingen wordt uitgesteld voor ten minste 90 dagen.
 • 24 februari 2019: president Trump schort de deadline van 1 maart om tot een handelsovereenkomst te komen voor onbekende tijd op.
 • 5 mei 2019: Donald Trump besluit de importheffingen op een productgroep met een waarde van 200 miljard dollar te verhogen van 10 naar 25 procent.
Nu in Solar Magazine

Juni 2020

Nieuwe versies handboek en eindtermen zonne-energie op komst: ‘Eindtermen zijn de blauwdruk voor opleidingen, examens en de erkenningsregeling’ Erik Martinson (Svea Solar) over overname consumententak Solarcentury: ‘Wij willen...
Vacatures
ESTG zoekt:

Inside Sales medewerker Scandinavië

32-40 uur - Heteren, Poort van Midden Gelderland Oranje 9, 6666 LV
ESTG zoekt:

Inside Sales medewerker Frankrijk en België

32-40 uur - Heteren, Poort van Midden Gelderland Oranje 9, 6666 LV
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!