Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Amerika verhoogt importheffingen voor 550 miljard dollar aan Chinese producten met 5 procent

Amerika verhoogt importheffingen voor 550 miljard dollar aan Chinese producten met 5 procent

Donald Trump, president van Amerika, heeft via Twitter aangekondigd de importheffingen op een groep Chinese producten met een waarde van 550 miljard dollar met 5 procent te verhogen.

Het gaat om een groep Chinese producten met een invoerwaarde van 250 miljard dollar waarvoor de importheffingen verhoogd worden van 25 naar 30 procent. Bovendien krijgt een groep van producten uit China met een waarde van 300 miljard dollar te maken met een verhoging van de importheffingen van 10 naar 15 procent.

Zonnepanelen
Op buitenlandse wasmachines en zonnepanelen zijn sinds januari 2018 al importheffingen van 30 procent van kracht. Sindsdien is de handelsoorlog tussen Amerika en China steeds verder geëscaleerd.

Robert Lighthizer, United States Trade Representative (USTR), heeft de door Trump aangekondigde verhoging van de importheffingen inmiddels formeel bevestigd. In een officieel statement meldt Lighthizer: 'Vandaag heeft China aangekondigd dat het ongerechtvaardigde tarieven voor Amerikaanse producten zal opleggen. In antwoord op de beslissing van China en om de doelstellingen van het China Section 301-onderzoek te bereiken, heeft president Trump de handelsvertegenwoordiger van de Verenigde Staten (USTR) opgedragen de tarieven voor ongeveer 550 miljard dollar aan Chinese invoer met 5 procent te verhogen. Voor de tarieven van 25 procent op ongeveer 250 miljard dollar aan Chinese invoer, zal USTR beginnen met het proces van het verhogen van het tarief tot 30 procent, effectief vanaf 1 oktober na een commentaar- en hoorzittingsperiode*. Voor de tarieven van 10 procent op ongeveer 300 miljard dollar aan Chinese invoer die de president eerder deze maand aankondigde (red. waaronder de importheffingen op lithium-ionbatterijen die per 1 september van kracht worden), zullen de tarieven nu 15 procent bedragen, effectief op de reeds geplande data voor tariefverhogingen op deze invoer.'

Trump overweegt noodtoestand
Ook Lighthizer bevestigt daarmee dat de nieuwe actie van Trump een reactie is op het Chinese besluit om importheffingen te verhogen voor 75 miljard dollar aan Amerikaanse producten. China gaat namelijk de invoer van onder meer sojabonen, olie en auto’s uit de Verenigde Staten extra belasten.

Trump heeft als reactie niet alleen een verhoging van de Amerikaanse importheffingen aangekondigd, maar overweegt ook een nieuw wapen in te zetten. Hij roept Amerikaanse bedrijven op om China te verlaten en hun productie terug te halen naar de Verenigde Staten. Tijdens de G7-top van afgelopen weekend – waar Trump onder meer een handelsakkoord met Japan aankondigde – deed hij er nog een schepje bovenop. Hij uitte daar een dreigement om de nationale noodtoestand af te kondigen om Amerikaanse bedrijven te dwingen te vertrekken uit China. ‘Ik heb dat absolute recht’, aldus Trump. De president zou daarbij een wet uit 1977 – de International Emergency Economic Powers Act (IEEPA) – aan zijn zijde hebben.

* Update 12 september: President Trump heeft via Twitter laten weten de hogere importheffingen op Chinese producten met 2 weken uit te stellen. Per 1 oktober zouden de tarieven worden verhoogd voor een productgroep met een waarde van 250 miljoen dollar, maar dat gebeurt nu pas per 15 oktober.

Nu in Solar Magazine

Juni 2020

Nieuwe versies handboek en eindtermen zonne-energie op komst: ‘Eindtermen zijn de blauwdruk voor opleidingen, examens en de erkenningsregeling’ Erik Martinson (Svea Solar) over overname consumententak Solarcentury: ‘Wij willen...
Vacatures
Zonnepanelen op het dak BV zoekt:

Service Coördinator

<24 uur - Barneveld, 3771 NR, Zwolleweg 9
ECONNETIC bv zoekt:

Consultant Zonne-energie

<24 uur - Driebergen (nabij Utrecht)
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!