logo
wvhj2023
© Voltec Solar
© Voltec Solar
24 januari 2024

‘Noodmaatregelen nodig om Europese fabrikanten zonnepanelen te redden’

De European Solar Manufacturing Council (ESMC) roept de Europese Commissie op om snel een reeks noodmaatregelen te nemen om Europese producenten van zonnepanelen te beschermen tegen hevige concurrentie uit China.

Verwijzend naar de problemen van siliciumfabrikant REC Solar Norway, waferfabrikant Norwegian Crystals en zonnecel- en zonnepaneelfabrikant Meyer Burger stelt ESMC een golf van bedrijfssluitingen te vrezen.

Uiterlijk half februari
‘We observeren de huidige staat van de Europese pv-industrie met grote bezorgdheid en helaas zijn we niet bijzonder verrast’, aldus Žygimantas Vaičiūnas en Johan Lindahl van ESMC. ‘In de afgelopen maanden hebben prominente leden van ESMC en belangrijke spelers in de Europese pv-industrie de boodschap overgebracht dat er gewoonweg geen gunstige marktomstandigheden zijn in Europa om hun activiteiten in stand te houden. De meeste andere Europese pv-fabrikanten voeren achter gesloten deuren vergelijkbare discussies.’

Het verlies van bijna alle Europese producenten van zonnepanelen zou volgens de ESMC onomkeerbare negatieve gevolgen hebben voor de gehele Europese pv-industrie. Alle andere stimuleringsmaatregelen – zoals de Net Zero Industry Act en de verordening om met dwangarbeid gemaakte producten van de Europese markt te weren – zullen volgens de ESMC nutteloos zijn als de noodmaatregelen niet uiterlijk half februari worden genomen.

Zonder resultaat
De belangenorganisatie is al sinds vorig jaar zomer in gesprek met de Europese Commissie, maar tot nu toe zonder resultaat. ‘Onze leden concurreren met zwaar gesubsidieerde buitenlandse fabrikanten van zonnepanelen die momenteel pv-modules op de Europese markt aanbieden tegen prijzen die zelfs voor hen minder winstgevend zijn en waardoor een ongelijk speelveld ontstaat dat uiteindelijk leidt tot sluitingen en faillissementen van Europese bedrijven’, stellen Vaičiūnas en Lindahl. ‘Wat we de afgelopen maanden hebben gezien, is nog maar het begin van wat, naar wij vrezen, een golf van bedrijfssluitingen in de pv-industrie zou kunnen worden, waardoor het licht van de renaissance van de Europese pv-industrie wordt gedoofd.’

Ondanks een productiecapaciteit van 11 gigawattpiek hebben Europese fabrikanten volgens de ESMC vorig jaar ongeveer slechts 2 gigawattpiek aan zonnepanelen geproduceerd. Dit als gevolg van de extreem lage zonnepaneelprijzen. Daarnaast is er momenteel 1 gigawattpiek aan Europese zonnepanelen opgeslagen in magazijnen. Vaičiūnas en Lindahl hierover: ‘Helaas blijven deze voorraden onverkocht door de huidige marktomstandigheden met ultralage prijzen die naar verwachting in 2024 zullen aanhouden. Het verdwijnen van zonnepaneelfabrikanten sluit ook de mogelijkheden af om andere delen van de pv-waardeketen te ontwikkelen en Europese fabrikanten van materialen en componenten lopen dus eveneens een zeer groot risico.’

Eén oplossing
Er is volgens ESMC maar één oplossing: robuuste noodmaatregelen die krachtig en effectief zijn en die de periode overbruggen tot wettelijke stimuleringsmaatregelen – zoals de Net-Zero Industry Act – van kracht worden en het speelveld op zijn minst gedeeltelijk kunnen nivelleren.

‘Dit moet onmiddellijk gebeuren, zowel op EU-niveau als op nationaal niveau in de lidstaten’, aldus Vaičiūnas en Lindahl. ‘Het hebben van Europese pv-productie is cruciaal voor de Europese soevereiniteit en om te voorkomen dat we voor 100 procent afhankelijk zijn van geïmporteerde pv-producten voor de Europese energietransitie. Als er nu niets wordt gedaan, zal er in 2030 geen industrie zijn om op te rekenen. Daarmee zou het strategische doel van de Chinese president Xi Jinping om de toeleveringsketen van pv te controleren zijn bereikt en zou China's agressieve strategie om de industrie te steunen zijn vruchten hebben afgeworpen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten