Afgelopen maart presenteerde de Europese Commissie de Net-Zero Industry Act om de productie van schone technologieën zoals batterijen, windmolens en zonnepanelen in de Europese Unie (EU) op te schalen.
REPowerEU
De ESMC vraagt de EU-lidstaten nu om bij de herziening van hun nationale herstel- en veerkrachtplannen financiële steun toe te kennen aan pv-productie en industriële innovatie en expliciet op te nemen in de REPowerEU-hoofdstukken van hun nationale herstel- en veerkrachtplannen.
EU-lidstaten kunnen op basis van hun nationale herstel- en veerkrachtplannen financiële steun ontvangen uit de zogenoemde Europese herstel- en veerkrachtfaciliteit (red. de Recovery and Resilience Facility, kortweg RRF).
Laatste momentum
‘We zijn nu getuige van het laatste momentum en de mogelijkheden voor de EU-lidstaten om pv-productie in Europa te ondersteunen’, stelt Žygimantas Vaičiūnas, beleidsdirecteur bij ESMC. ‘Het grootste deel van de REPowerEU-financiering is al toegewezen aan projecten voor de inzet van hernieuwbare-energiebronnen. De lidstaten hebben echter niet volledig rekening gehouden met de mogelijkheden die de Europese Commissie in maart van dit jaar heeft gecreëerd, toen het tijdelijke crisis- en transitiekader (TCTF) ter ondersteuning van Net-Zero-industrieën werd aangenomen.’
ESMC roept de EU-lidstaten met klem op om deze kans niet voorbij te laten gaan om de oprichting van concurrerende pv-fabrieken te ondersteunen. De herziene nationale herstel- en veerkrachtplannen moeten eind april bij de Europese Commissie ingediend worden. Begin maart had de ESMC de lidstaten al op het hart gedrukt om met behulp van het REPowerEU-budget van 20 miljard euro financiering toe te wijzen voor pv-productie. Toen stuurde de organisatie individuele brieven naar de regeringen van de EU-lidstaten.
Uiteenlopende opvattingen
Uit communicatie met de vertegenwoordigers van regeringen is volgens de ESMC duidelijk geworden dat de EU-lidstaten uiteenlopende opvattingen hebben over de financiering van pv-productie. Sommige lidstaten hebben nagelaten financiering te overwegen, daarbij verwijzend naar reeds geplande financiering voor de uitrol van hernieuwbare-energiebronnen. Er zouden ook lidstaten zijn die hun standpunt heroverwogen en de potentiële voordelen erkend hebben van het ondersteunen van pv-productie.
De ESMC benadrukt dat het de EU-lidstaten vrij staat om financiering voor pv-productie voor te stellen in hun nationale herstel- en veerkrachtplannen, omdat dit in overeenstemming is met de ‘Guidance on Recovery and Resilience Plans in the context of REPowerEU’ en de voorstellen in de Net-Zero Industry Act. Deze stellen de Europese landen namelijk vrij om een apart REPowerEU-hoofdstuk toe te voegen aan hun nationale plannen om belangrijke investeringen en hervormingen te financieren die helpen de REPowerEU-doelstellingen te verwezenlijken.
Geen nieuwe financiële instrumenten
De ESMC komt ook met een verklaring waarom zij nogmaals een dringend beroep doet op de EU-landen.
Ze verwijst naar de European Solar PV Industry Alliance (ESIA) die momenteel een reeks voorstellen maakt die ervoor moeten zorgen dat Europa in 2025 in de gehele pv-waardeketen over 30 gigawattpiek productiecapaciteit beschikt. Omdat die voorstellen geen nieuwe financiële instrumenten bevatten, is het veiligstellen van financiering via de nationale herstel- en veerkrachtplannen volgens ESMC de meest directe en eenvoudige optie om te zorgen dat er in de nabije toekomst kapitaal is voor een snelle uitbreiding van de Europese pv-productiecapaciteit.
Als de EU-lidstaten onvoldoende financiering toewijzen in hun nationale herstel- en veerkrachtplannen, kan het behalen van de Europese pv-productiedoelstellingen volgens de ESMC ernstig in gevaar komen.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.