logo
wvhj2023
© Oleksandr Berezko | Dreamstime.com
© Oleksandr Berezko | Dreamstime.com
17 januari 2024

ESMC roept op tot strengere Europese regels voor dwangarbeid zonnepanelen

De European Solar Manufacturing Council (ESMC) roept de lidstaten van de Europese Unie (EU) op om snel een robuuste verordening ter bestrijding van dwangarbeid te implementeren.

De ESMC heeft samen met 37 Europese pv-fabrikanten een open brief geschreven aan de EU-lidstaten die momenteel in onderhandeling zijn over een nieuwe Europese verordening die dwangarbeid moet bestrijden.

Onhoudbaar lage prijzen
De Europese Commissie presenteerde in september 2022 een langverwacht voorstel voor een Europese verordening om met dwangarbeid vervaardigde producten op de Europese markt te verbieden. De ESMC riep de EU afgelopen najaar op om haast te maken met het voorstel.

Het nieuwste pleidooi komt op het moment dat de onderhandelingen een cruciale fase ingaan, waarbij implementatietijdlijnen en verantwoordelijkheden aan de orde komen. ‘Recente bevindingen van de Sheffield Hallam University onthullen een toenemende ondoorzichtigheid in de toeleveringsketens voor zonne-energie sinds de eerste aantijgingen’, schrijft ESMC in haar brief. ‘Het verband tussen dwangarbeid en de onhoudbaar lage prijzen van in China geproduceerde zonnepanelen en omvormers vormt een ernstige bedreiging. Zonder EU-regelgeving die goederen in de hele waardeketen controleert op dwangarbeid, komen Europese pv-fabrikanten, die zich houden aan hogere sociale en milieunormen, in gevaar. Dit ondermijnt de inzet van Europa voor een eerlijke en veerkrachtige energietransitie.’

4 prioriteiten
De pv-fabrikanten benadrukken in hun oproep dat er geen plaats is voor dwangarbeidproducten op de Europese markt en schetsen 4 prioriteiten voor de dwangarbeidregelgeving.

Ten eerste moet de bewijslast volgens ESMC naar bedrijven verlegd in gevallen van vermeende dwangarbeid. ‘Voor producten uit gebieden met een hoog risico en vooral in het geval van door de staat gesponsorde dwangarbeid, moeten marktdeelnemers de bewijslast dragen dat er geen dwangarbeid is gebruikt in enig stadium van de winning, oogst, productie of fabricage van een product.’

Onderzoeken
Ten tweede moet wat de ESMC betreft het voorstel van het Europees Parlement opgevolgd worden om de Europese Commissie een mandaat te geven om vermeende dwangarbeid te onderzoeken en uiteindelijk producten te verbieden die met dwangarbeid zijn gemaakt.

‘Het verlenen van een dergelijke bevoegdheid aan de Europese Commissie zou de verordening effectiever maken in het voorkomen van de Europese markt voor producten die met dwangarbeid zijn gemaakt’, aldus de ESMC.

Snelle implementatie
Ten derde is een snelle implementatie volgens het orgaan essentieel. ‘Elke maand zonder EU-brede invoerwetgeving tegen goederen die met dwangarbeid zijn geproduceerd, verlengt het lijden van arbeiders wereldwijd en vormt een bedreiging voor Europese bedrijven. Daarom dringen we erop aan om te streven naar een implementatieproces dat korter is dan de 24 maanden die zijn voorgesteld door de Europese Commissie en de 18 maanden die zijn voorgesteld door het Europees Parlement.

Onbewezen regelingen
Tot slot roept de EMSC op om de erkenning van onbewezen industriële regelingen te vermijden. ‘Hoewel er geloofwaardige sectorale regelingen met meerdere belanghebbenden bestaan en deze een belangrijke rol spelen in het due diligence-proces, mogen onbewezen sectorale regelingen die zich niet inzetten voor werknemers niet worden beschouwd als voldoende om een onderzoek naar dwangarbeid af te wenden.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten