logo
wvhj2023
© Seyephoto | Dreamstime.com
© Seyephoto | Dreamstime.com
10 november 2023

Commissie Europees Parlement steunt plan voor Europese productie zonnepanelen

De ITRE-commissie van het Europees Parlement heeft de Net-Zero Industry Act van de Europese Commissie goedgekeurd die onder meer de Europese productie van batterijen en zonnepanelen stimuleert.

De Europese Commissie presenteerde afgelopen april de Net-Zero Industry Act.

40 procent vraag
Deze moet ervoor zorgen dat de strategische productiecapaciteit van de EU voor met name 8 net-zero-technologieën – waaronder batterijen, CO2-afvang en opslag (ccs), elektrolysers, warmtepompen, windmolens, zonnecollectoren en zonnepanelen – tegen 2030 ten minste 40 procent van de Europese vraag benadert of bereikt.

Bovendien moet de Net-Zero Industry Act ervoor zorgen dat Europa 25 procent van de wereldwijde marktwaarde voor deze technologieën verovert. Het is ook de bedoeling om de uitdagingen bij het opschalen van de productiecapaciteit in deze technologieën aan te pakken.

Toepassingsgebied uitgebreid
In de door hun ingediende amendementen hebben Europarlementariërs het toepassingsgebied van de ontwerpwetgeving uitgebreid naar de gehele toeleveringsketen, inclusief onderdelen, materialen en machines voor de productie van net-nul-technologieën.

Bovendien stellen ze een bredere, meer uitgebreide lijst van technologieën voor, die periodiek moet worden bijgewerkt. Met name kernsplijting- en kernfusietechnologieën, duurzame vliegtuigbrandstoffen (SAF’s) en specifieke industriële technologieën zijn opgenomen in de lijst.

Vergunningsproces stroomlijnen
De wet behoudt 2 projectclassificaties: net-zero-technologieproductieprojecten en strategische net-zero-projecten. Het doel is ook om het vergunningsproces te stroomlijnen, met een tijdslimiet van 9 tot 12 maanden voor reguliere projecten en 6 tot 9 maanden voor strategische projecten. De Europarlementariërs stellen verder voor om ‘Net-Zero Industry Valleys’ op te zetten.

‘Met het aannemen van dit voorstel laten de Europarlementariërs zien dat het hen menens is om Europa geschikt te maken voor industriële productie’, stelt de Duitse Europarlementariër Christian Ehler (EPP). ‘Zonder deze stappen om de administratieve lasten te verlagen, processen te versnellen en meer overheidsinvesteringen in onze industrie en innovatie, zou Europa geconfronteerd worden met decarbonisatie door deïndustrialisatie. Dit voorstel laat zien dat we dit kunnen voorkomen.’

Vervolg
De commissie heeft met 43 stemmen voor, 12 tegen en 3 onthoudingen het voorstel van de Europese Commissie aangenomen. Later deze maand zal het volledige Europese Parlement op een plenaire zitting over het voorstel stemmen. Zodra zowel het Europees Parlement als de Raad voor de Europese Unie zijn standpunt heeft ingenomen, kunnen de besprekingen over de definitieve vorm van de wet beginnen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten