Solar Magazine - Noorse waferfabrikant Norwegian Crystals failliet
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Noorse waferfabrikant Norwegian Crystals failliet
© Norwegian Crystals

Noorse waferfabrikant Norwegian Crystals failliet

De Noorse fabrikant van ingots en siliciumwafers Norwegian Crystals is failliet. Het bedrijf is er niet in geslaagd om kapitaal aan te trekken voor het uitbreiden van de productie. Een doorstart is allerminst zeker.

Norwegian Crystals nam 10 jaar geleden zijn intrek in de voormalige waferfabriek van REC Solar dat destijds zijn productie in het Noorse Glomfjord stopte. Veel van de mensen die bij het bedrijf hun baan verloren, konden aan de slag bij Norwegian Crystals.

4 gigawatt
Recentelijk meldde het bedrijf juist nog samen met een industriële partner de productiecapaciteit in Glomfjord uit te willen breiden. De jaarlijkse productiecapaciteit zou verhoogd moeten worden van 500 megawatt naar 4 gigawatt.

In afwachting van de toezegging van deze partner om te investeren, is er gewerkt aan het herstructureren van de schulden van het bedrijf en het aantrekken van voldoende kapitaal om een faillissement te voorkomen. Dat kapitaal is echter niet gevonden met het faillissement tot gevolg.

Te laat
Norwegian Crystals stelt in een persverklaring lange tijd te hebben gezocht naar het benodigde ssvermogen. ‘Helaas is het belang van de productie van monokristallijn silicium en Glomfjord als productielocatie voor de Noorse industrie en de Europese ambities op het gebied van duurzame energie te laat onderkend’, aldus de directie die stelt dat een kleine groep aandeelhouders verschillende keren geld heeft geïnjecteerd.

Europese Unie
Norwegian Crystals had vorig jaar nog een strategische investering aangetrokken van EIT InnoEnergy en het European Institute of Innovation & Technology. Bovendien werd een contract met Meyer Burger gesloten dat de Zwitsere zonnepaneelfabrikant in staat zou stellen om Europese siliciumwafers te kopen en die te gebruiken voor de productie van zijn zonnecellen en zonnepanelen.

Of Norwegian Crystals een doorstart maakt, is nog onzeker. Curator Dag Trygve Berntsen organiseert op 12 september een eerste bijeenkomst van schuldeisers.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
Sunprojects B.V. zoekt:

Project Owner (Projectleider)

32-40 uur - Uilenstede 475, Amstelveen
Sunprojects B.V. zoekt:

Tender Medewerker

32-40 uur - Uilenstede 475, Amstelveen, 1183 AG
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!