‘Tongwei is van plan om volgend jaar 575.000 ton nieuwe productiecapaciteit in gebruik te nemen, terwijl wij een marktgroei van maximaal 200.000 ton verwachten’, aldus marktonderzoeker Johannes Bernreuter van Bernreuter Research.
1,4 miljoen ton
Het tekort aan polysilicium in de voorbije 2 jaar leidde niet alleen tot het opdrijven van de spotprijs naar bijna 40 Amerikaanse dollar per kilogram, maar ook dat veel Chinese aspiranten naar de industrie werden gelokt. In het onderzoeksrapport ‘Polysilicon Market Outlook 2027’ heeft Bernreuter Research 36 bedrijven onder de loep genomen; 14 van hen zijn begonnen met de bouw of zijn al bezig met het opstarten van een nieuwe polysiliciumfabriek. Naast Tongwei hebben echter ook andere toonaangevende fabrikanten hun productie uitgebreid.
‘Als alle nieuwe capaciteiten in 2024 zouden zijn opgestart, zou het overaanbod oplopen tot 1,4 miljoen ton’, aldus Bernreuter. ‘Met zijn lage productiekosten en bewezen productkwaliteit zal Tongwei de meeste, zo niet alle, nieuwkomers uit de markt drukken.’
Derde shake-outgolf
De derde shake-outgolf in de polysiliciumindustrie leidt er volgens Bernreuter komend jaar toe dat de polysiliciumprijs het historisch dieptepunt van 6,75 Amerikaanse dollar per kilogram – dat in juni 2020 werd bereikt – zal ‘onderbieden’.
Terwijl het aandeel van China in de wereldwijde productie van polysilicium verder zal toenemen tot 90 procent in 2023 – en tot zelfs 92,5 procent bij silicium voor zonnepanelen – zullen de niet-Chinese fabrikanten Wacker, OCI, Hemlock Semiconductor en REC Silicon gevrijwaard blijven van de shakeout. De reden hiervoor is volgens Bernreuter de Uyghur Forced Labor Prevention Act in de Verenigde Staten, die producten uit de Chinese regio Xinjiang in het noordwesten van China verbiedt. De wetgeving heeft een aparte, duurdere markt gecreëerd voor niet-Chinese polysiliciumproducenten, die geen siliciummetaal uit Xinjiang als grondstof gebruiken.
Groei onderschat
De opschudding in China komt er ondanks dat de grootste klant van de polysiliciumindustrie, de zonne-energiesector, snel groeit. In tegenstelling tot andere marktonderzoekers gaat Bernreuter ervan uit dat de jaarlijkse installatie van zonnepanelen zal stijgen van 425 gigawattpiek in 2023 tot 1.100 gigawattpiek in 2027. Dat komt neer op een gemiddelde jaarlijkse groei van 26,8 procent.
‘Traditionele voorspellingsmodellen hebben de groei van PV meestal onderschat’, duidt Bernreuter. ‘Daarom hebben we gekozen voor een agressievere benadering. De snelle groei zal de vraag naar siliciummetaal, dat gemaakt is van kwarts, sterk aanwakkeren. Het gevolg is onvermijdelijk: kwarts voor siliciummetaal zal in de tweede helft van dit decennium schaars worden.’
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.