Solar Magazine - Salderingsregeling | Kamervragen SP over lage terugleververgoeding Eneco
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Salderingsregeling | Kamervragen SP over lage terugleververgoeding Eneco
© Maarten Zeehandelaar | Dreamstime.com

Salderingsregeling | Kamervragen SP over lage terugleververgoeding Eneco

Renske Leijten (SP) heeft vragen gesteld aan minister Jetten voor Klimaat en Energie over het nieuws dat Eneco snoeit in de terugleveringvergoeding voor overtollige zonne-energie van consumenten met zonnepanelen.

Als consumenten met hun zonnepanelen meer stroom terugleveren dan zij zelf verbruiken, is er sprake van nettoteruglevering. Eerder deze week werd bekend dat Eneco de terugleververgoeding met maar liefst 84 procent verlaagt van 56,5 naar 9 eurocent per kilowattuur. Ook 2 dochterbedrijven van Eneco, Oxxio en WoonEnergie, verlagen de terugleververgoeding.

Klap in het gezicht
Leijten vindt dat de actie van Eneco een klap in het gezicht is van huishoudens die er klant zijn. ‘Vindt u – net als de Consumentenbond – dat Eneco hier een slaatje slaat uit de mogelijkheid dat zij nu verlagen omdat de afspraak dat er ten minste 70 procent van de energieprijs wordt betaald bij teruglevering is verlopen?’, vraagt het SP-Kamerlid aan de minister. ‘Bent u bereid om de Autoriteit Consument & Markt (ACM) te vragen snel nieuwe afspraken te maken met energiebedrijven over een fatsoenlijk teruglevertarief om te voorkomen dat mensen af gaan zien van het aanleggen van zonnepanelen?’

Ook wil zij weten hoe de minister gaat voorkomen dat andere energiebedrijven ‘dit slechte voorbeeld van Eneco’ volgen en ook het teruglevertarief fors verlagen.

Energiecoöperatie
Verder wil ze van de minister weten of hij bereid is te stimuleren dat mensen makkelijker een energiecoöperatie kunnen opzetten om beter opgewekte stroom te kunnen delen en niet afhankelijk te hoeven zijn van de energiebedrijven. ‘Bent u bereid om met gemeenten te onderzoeken hoe zij kunnen stimuleren dat gemeenschappen makkelijker eigen coöperaties kunnen opzetten? Kunt u uw antwoord toelichten?

Update 16 september: Minister Jetten heeft de Tweede Kamer laten weten de Kamervragen niet binnen de gebruikelijke termijn te kunnen beantwoorden. Hij verwacht de antwoorden eind september naar de Kamer toe te sturen.

Deel dit bericht

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

Maart 2023

Certificeringsregeling in de maak bij InstallQ: ‘Licence to operate voor zakelijke pv-projecten’ iMVO-convenant hernieuwbare energie klaar: ‘Zonne-energiesector mag ogen niet sluiten, niks doen geen optie’ NIYATA...
Vacatures
DSG B.V. zoekt:

Servicemonteur

Fulltime (40 uur) - Steenslag 1, 5531 MC Bladel
DSG B.V. zoekt:

AC-monteur

Fulltime (40 uur) - Steenslag 1, 5531 MC Bladel
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!