logo
wvhj2023
© Eneco
© Eneco
23 augustus 2022

Salderingsregeling | Eneco verlaagt terugleververgoeding voor zonnepanelen naar 9 eurocent

Waar de Consumentenbond energiebedrijven aanspoort terugleververgoedingen voor zonnepaneleneigenaren die netto zonne-energie terugleveren te verhogen, heeft Eneco besloten deze juist fors te verlagen.

Als consumenten met hun zonnepanelen meer stroom terugleveren dan zij zelf verbruiken, is er sprake van netto-teruglevering. Bij netto-teruglevering ontvangt de consument voor de overtollige zonne-energie een terugleververgoeding. Vanaf 5 september verlaagt Eneco deze terugleververgoeding – dus na saldering – naar 9 eurocent per kilowattuur.

‘Redelijk’
Uit onderzoeken van de Consumentenbond bleek de afgelopen maanden dat die terugleververgoeding bij veel energiebedrijven te laag is. De hoogte van de terugleververgoeding is niet wettelijk vastgelegd, maar moet wel ‘redelijk’ zijn. De Consumentenbond gaat in zijn onderzoek daarom uit van een teruglevertarief van 70 procent van het kale leveringstarief.

In het laatste onderzoek van de Consumentenbond kwam Eneco juist naar voren als een van de beste jongetjes van de klas door dezelfde terugleververgoeding te hanteren als het stroomtarief: 56,5 eurocent per kilowattuur. Nu verlaagt Eneco de terugleververgoeding juist met maar liefst 84 procent tot 9 eurocent per kilowattuur. Klanten op wie deze wijziging van toepassing is, ontvangen hierover persoonlijk bericht van het energiebedrijf.

Ook dochterbedrijven verlagen terugleververgoeding
Ook 2 dochterbedrijven van Eneco hebben besloten de terugleververgoeding per september te verlagen. Allereerst gaat het om Oxxio. De Nederlandse energieleverancier die actief is sinds 2000 en sinds 2011 onderdeel van de Eneco Groep is, verlaagd de vergoeding eveneens naar 9 eurocent per kilowattuur. 

Ten tweede heeft WoonEnergie, dat stelt de enige energieleverancier speciaal voor woningcorporaties en hun huurders te zijn, verlaagd de terugleververgoeding naar 9 eurocent per kilowattuur.

Duidelijkheid minister
Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond, riep minister Jetten voor Klimaat en Energie onlangs nog op om een nieuwe minimumterugleververgoeding vast te stellen.

‘De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft regels nodig om te kunnen handhaven. De minister moet daarom snel duidelijkheid geven. In de tussentijd zou het de energieleveranciers natuurlijk sieren om een fatsoenlijke vergoeding aan hun klanten te geven.’

Bekijk hier welke thuisbatterijen er te koop zijn in de Benelux.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten