Een consument met zonnepanelen die op jaarbasis meer stroom teruglevert dan van het energiebedrijf afneemt, is netto een energieleverancier. Voor de overtollige zonne-energie krijgt de consument een terugleververgoeding.
‘Redelijk’
Uit onderzoeken van de Consumentenbond bleek de afgelopen maanden dat die terugleververgoeding bij veel energiebedrijven te laag is. De hoogte van de terugleververgoeding is niet wettelijk vastgelegd, maar moet wel ‘redelijk’ zijn. De Consumentenbond gaat in zijn onderzoek daarom uit van een teruglevertarief van 70 procent van het kale leveringstarief.
Vattenfall was in het onderzoek van de Consumentenbond een van de slechtst scorende energiebedrijven, omdat het teruglevertarief in verhouding tot het kale stroomtarief slechts 13 procent bedroeg. Het energiebedrijf heeft de kritiek ter harte genomen en past per 1 september de terugleververgoeding aan.
Sterke stijging
‘Onze terugleververgoeding is al lang 7 eurocent per kilowattuur en jarenlang was dit een meer dan redelijke vergoeding’, aldus Vattenfall in de toelichting op zijn besluit. ‘De hoeveelheid netto-teruglevering was vroeger namelijk relatief beperkt. Er was geen aanleiding om de vergoeding aan te passen. Nu is de situatie anders: de hoeveelheid netto-teruglevering is sterk toegenomen door de groei van het aantal zonnepanelen op daken. Vorig jaar overwogen we een verlaging van de vergoeding, maar door de sterke stijging van de marktprijzen is dit nu een verhoging geworden.’
Bekijk hier welke thuisbatterijen er te koop zijn in de Benelux.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.