Het aantal kleine projecten is net als in voorgaande subsidierondes groot. Uit onderstaand overzicht blijkt dat, qua aantallen, bijna 70 procent van de beschikte pv-projecten een vermogen van minder dan 1 megawattpiek kent.
Waar in de categorie tot 0,5 megawattpiek de meeste projecten zijn goedgekeurd, is het grootste vermogen beschikt in de categorie groter dan 50 megawattpiek, zoals te zien in onderstaande grafiek. Dat is grotendeels te danken aan 2 zonneparken die subsidie krijgen en een vermogen van meer dan 100 megawattpiek per stuk kennen.
Top 10
In onderstaand overzicht is per project het aantal megawattpiek vermeld (red. het gaat om de 10 grootste projecten, deze kennen per stuk een omvang van 50 megawattpiek of meer*) waarvoor door de subsidieaanvragers voor 15 jaar subsidie is verkregen.
Het grootste dakgebonden pv-systeem dat via de SDE++ 2023 een beschikking heeft ontvangen, is 19,8 megawattpiek groot. De subsidie is aangevraagd door Xaam voor de kas van een voormalig agrarisch bedrijf in Sexbierum, maar heeft geen plekje in de top 10 weten te bemachtigen. Ook het grootste drijvende zonnepark – van Novar, dat samen met energiecoöperatie eCoBuren een drijvend zonnepark op de noordelijke plas van De Beldert in Zoelen gaat bouwen – valt buiten de top 10 en heeft een omvang van 21,4 megawattpiek.
131,4 megawattpiek | Zonnepark Vlagtwedde II | gemeente Westerwolde (Groningen) | Powerfield
Net als bij veel andere zonneparken is voor Zonnepark Vlagtwedde II gebruikgemaakt van de door demissionair minister Jetten gecreëerde mogelijkheid om vanwege hogere kosten opnieuw subsidie aan te vragen. Voor de zonneweide werd namelijk in de najaarsronde 2020 van de SDE++ al met succes subsidie aangevraagd.
Zonnepark Vlagtwedde II is een uitbreiding van het al bestaande zonnepark Vlagtwedde in de gemeente Westerwolde. De al gebouwde zonneweide telt 350.000 zonnepanelen en werd door netbeheerder Enexis in september 2020 aan het elektriciteitsnet gekoppeld. Naast de locatie van de bestaande zonneweide heeft PowerField de beschikking over een aaneengesloten perceel van ongeveer 76 hectare. De blauwebessenteelt bij zonnepark Vlagtwedde wordt aan de noordzijde van de uitbreiding doorgetrokken. Daarbij komt aan de noord- en oostzijde een brede inpassingstrook, met extra aandacht voor ecologie.
116,2 megawattpiek | Zonnepark Eekerpolder | gemeente Oldambt (Groningen) | Novar
Zonnepark Eekerpolder was bij de aankondiging van het mede-eigenaarschap van energiecoöperatie nog het grootste zonnepark van Nederland. Novar heeft bij het project te maken met 2 verschillende gemeenten, want het ligt deels in Midden-Groningen en deels in gemeente Oldambt. De projectontwikkelaar gaat 25 tot 30 procent van het plangebied gebruiken voor de landschappelijke inpassing van het zonnepark. Hierbij wordt vooral nadruk gelegd op verbreding van watergangen, de extra beplanting van de randen van het zonnepark, en het creëren van natuur rondom het park. Naast stopplaatsen met picknickbankjes, wordt er ook een uitkijktoren geplaatst vanaf waar passanten over het landschap heen kunnen kijken.
75,0 megawattpiek | Zonnepark Aardbrandsven | gemeente Cranendonck (Noord-Brabant) | Sunvest
Sunvest werkt al vele jaren aan de ontwikkeling van dit zonnepark in de provincie Brabant en is nu dicht bij de eindstreep. Zonnepark Aardbrandsven wordt volgens de projectontwikkelaar een natuurlijk zonnepark met veel aandacht voor de ecologische inpassing en betrokkenheid van de omgeving. Meerdere grondeigenaren hebben voor dit zonnepark hun grond gebundeld, omdat zij geen opvolging hadden voor hun agrarische bedrijf. Het zonnepark wordt aan de oost- en zuidzijde omzoomd door een 8 meter brede struweelsingel, om het zo aan het zicht van omwonenden en de openbare weg te onttrekken. Energiecöoperatie Heidezon is opgericht om de participatie voor het zonnepark te regelen. Ook komt er een lokaal omgevingsfonds. Dit fonds wordt door de energiecoöperatie beheerd waardoor de lokale bevolking op meerdere manieren zal kunnen profiteren van de komst van het zonnepark..
65,5 megawattpiek | Zonnepark Zuidvelde | gemeente Noordenveld (Drenthe) | TPSolar
De gemeente Noordenveld gaf in het voorjaar van 2023 een omgevingsvergunning af voor Zonnepark Zuidvelde. Het zonnepark krijgt 35 hectare aan natuur en open ruimte en 74 hectare aan zonnepanelen. Het streven is dat 50 procent van het totale zonnepark in eigendom komt van lokale eigenaren. Chint Solar en TPSolar werken daarom samen met Energiecoöperatie Noordseveld. Ankehaar Solar geeft op een eigen manier invulling aan het lokaal eigendom. Als de 3 individuele beschikkingen van de projectontwikkelaars bij elkaar opgeteld worden, is voor 168,5 megawattpiek zonnepanelen subsidie toegezegd.
64,5 megawattpiek | Energielandgoed Wells Meer | gemeente Bergen (Limburg)
De gemeente Bergen werkt inmiddels al ruim 5 jaar aan de ontwikkeling van Energielandgoed Wells Meer waarvoor in 2019 al een netaansluiting werd verkregen. Het Energielandgoed Wells Meer – dat ten oosten van het Nationaal Park De Maasduinen komt te liggen in de Limburgse gemeente Bergen – wordt 444 hectare groot. Het bestaat niet alleen uit 265 hectare aan zonnevelden, maar herbergt bij de oplevering ook windmolens en 175 hectare (nieuwe) natuur. 2 jaar geleden werd al SDE++-subsidie verkregen voor een eerste proef met 2.000 zonnepanelen. Nu wordt een grote slag geslagen met de subsidiebeschikking voor 64,5 megawattpiek zonnepanelen.
63,0 megawattpiek | Zonnepark Zuidvelde | gemeente Noordenveld (Drenthe) | TPSolar
Ook Chint Solar heeft subsidie toegezegd gekregen voor zijn deel van Zonnepark Zuidvelde, goed voor 63,0 megawattpiek. De 2 andere projectontwikkelaars die deelnemen aan het project, TPSolar en Ankehaar Solar, kregen subsidie voor respectievelijk 65,5 en 40,0 megawattpiek zonnepanelen.
62,0 megawattpiek | Zonnepark Hoofddorp A5 | gemeente Haarlemmermeer (Noord-Holland) | Vattenfall
Energiebedrijf Vattenfall kreeg vorig jaar zomer van de gemeente Haarlemmermeer een vergunning voor deze zonneweide in Hoofddorp. De zonneweide komt tussen de Kagertocht en de A5, binnen de zogenaamde zonnecarré, en krijgt een omvang van 59 hectare met 26 hectare zonnepanelen. De overige ruimte is bedoeld voor recreatieve en educatieve doeleinden en landschappelijke inpassing. De zonnepanelen worden gebouwd in lijn met de huidige kavels om de structuur van het landschap te behouden. De bouw start komend kalenderjaar.
61,5 megawattpiek | Zonnepark De Eendracht | Nieuw Vossemeer (Noord-Brabant) | Pure Energie
Pure Energie voor de zonneweide in Steenbergen langs het Schelde-Rijnkanaal in Nieuw-Vossemeer in 2020 een vergunning te krijgen. Het wordt gerealiseerd in samenwerking met een grondeigenaar aan de Oude Dijk. Het gaat om een stuk grond van ongeveer 51 hectare waarbij in totaal meer dan 37 procent van het zonnepark niet bedekt wordt met zonnepanelen. Dat staat gelijk aan een oppervlakte van bijna 30 voetbalvelden. De zonnepanelen in Zonnepark De Eendracht komen in een ruime veldopstelling te staan, waarbij alle zonnepanelen richting het zuiden zijn opgesteld en er meer dan 3 meter ruimte tussen de rijen zit. Hierdoor kan er voldoende licht en regenwater op de bodem komen, waardoor de impact op de bodemkwaliteit beperkt blijft. Dit is van belang, omdat de grond in een later stadium weer voor landbouw wordt gebruikt.
58,7 megawattpiek | Zonnepark Woudbloem | Midden-Groningen (Groningen) | LC Energy
Voor zonnepark Woudbloem wist LC Energy via de SDE++ 2022 subsidie te bemachtigen, maar het bedrijf heeft de zonneweide nu opnieuw ingediend via de SDE++ 2023 voor weliswaar iets minder vermogen. LC Energy kreeg in januari 2022 groen licht van de provincie Groningen voor de ontwikkeling. 70 procent van het terrein van ruim 42 hectare wordt gebruikt voor de aanleg van zonnepanelen en daarnaast wordt ruim 12 hectare nieuwe natuur gecreëerd. Het gaat daarbij onder meer om natuurvriendelijke oevers, sloten die een vestigingsplek worden voor de krabbenscheer en daarmee voor de libellensoort groene glazenmaker, die voor zijn voortbestaan afhankelijk is van deze waterplant.
58,0 megawattpiek | Zonnepark Budel Dorplein II | Budel Dorplein (Noord-Brabant) | Statkraft
Tot slot is ook voor Zonnepark Budel Dorplein II gebruikgemaakt van de mogelijkheid tot herindiening. Zonneweide Nyrstar II, waarvoor eerder via de SDE++ 2022 subsidie werd verleend, wordt het tweede zonnepark op het terrein van zinkfabrikant Nyrstar in Budel. Daarmee wordt het huidige zonnepark in capaciteit verdubbeld. Zonnepark Nyrstar Budel I is geplaatst op een oude vuilstort met afval uit de zink-industrie en wordt nu uitgebreid met zonneweide Nyrstar II. Deze wordt gerealiseerd door Statkraft, beslaat 46,6 hectare en telt 105.000 zonnepanelen. De uitbreiding vindt plaats aan de oost- en noordzijde van de Nyrstar-fabriek.
* Omdat een gedeelte van de gegevens door RVO.nl geanonimiseerd is (red. te weten 94 projecten goed voor zo’n 62,1 megawattpiek), kunnen er mogelijkerwijs onvolkomenheden in bovenstaand artikel zitten. Eventuele correcties zijn welkom via redactie@solarmagazine.nl.
Meer statistieken over de zonne-energiemarkt lezen? Lees dan het speciale Solar Magazine-dossier ‘De harde cijfers’.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.