Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Vergunningsfase in zicht voor Energielandgoed Wells Meer met zonnepark van 271 megawattpiek
© Energielandgoed Wells

Vergunningsfase in zicht voor Energielandgoed Wells Meer met zonnepark van 271 megawattpiek

De gemeente Bergen wil voor Energielandgoed Wells Meer de bestemmingsplan- en vergunningsprocedure gelijktijdig doorlopen. Het masterplan behelst onder meer 271 megawattpiek aan zonnepanelen.

De gemeente sloot afgelopen september al een intentieovereenkomst met netbeheerders Enexis en TenneT om het Energielandgoed Wells te realiseren dat 444 hectare groot wordt.

Gecoördineerde procedure
De gemeenteraad van de gemeente Bergen nam afgelopen december al het masterplan aan en gaf daarbij het startschot voor fase 3, de planfase. In deze fase wordt de bestemmingsplanprocedure doorlopen.

Waar bij een reguliere bestemmingsplanprocedure eerst het bestemmingplan vastgesteld wordt en daarna de vergunningen aangevraagd worden, kiest de gemeente nu een andere route. Het college van burgemeester en wethouders heeft er namelijk mee ingestemd om de bestemmingsplanprocedure en de procedure voor de vergunningaanvraag gelijktijdig te laten lopen. Dit is een zogenoemde gecoördineerde procedure. De gemeenteraad moet over deze keuze nog wel een definitief besluit nemen.

Volgens de huidige planning zou het bestemmingsplan in oktober 2020 vastgesteld worden. Hierna zouden de vergunningen aangevraagd worden, die de gemeente voor maart 2021 wil verlenen in verband met de aanvraag voor de subsidie via de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE++). Door de 2 procedures gelijktijdig te laten lopen, kan er tijdwinst worden behaald zoals te zien is in onderstaande weergave van de te doorlopen procedures.

Zonnepanelen en windmolens
De potentiële elektriciteitsproductie van Energielandgoed Wells Meer bedraagt 1,05 petajoule per jaar. Dit komt overeen met 60 procent van het totale elektriciteitsverbruik in de gemeente Bergen dat 1,74 petajoule bedraagt. De totale investering voor het gehele project wordt geschat op ruim 200 miljoen euro.

De totaaloppervlakte van het exploitatiegebied is 444 hectare, waarbij het masterplan voorziet in 265 hectare zonnepanelen. Deze zijn goed voor een vermogen van 271 megawattpiek en een jaarlijkse elektriciteitsproductie van 251.101 megawattuur. Daarnaast voorziet het plan in het opstellen van 4 windmolens met een totaalvermogen van 18 megawatt en een jaarlijkse elektriciteitsproductie van 41.400 megawattuur.

Nu in Solar Magazine

September 2020

Harm Valk, voorzitter van de projectgroep NTA 8800: ‘Fantastisch als je zonder zonnepanelen aan BENG-eisen kunt voldoen’ Kans hagelschade zonnepanelen grootst op platte daken en kleinst bij zuidoost-oriëntatie: ‘We leggen...
Vacatures
PVO International zoekt:

Administratief Medewerker Magazijn

Fulltime (40 uur) - Rosmalen, 5248 NL 139
JansZon BV zoekt:

Technisch Medewerker

Fulltime (40 uur) - 1095 AL 490
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!