Het zonnepark dat 65 hectare groot is, werd in 5 maanden tijd gebouwd door Solarcentury. Het is een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse provincie Noord-Brabant, de gemeente Cranendonck en Solarcentury. Het park is gebouwd op terrein dat vroeger werd gebruikt door zinksmelter Nyrstar in Budel. Aansluitend aan het zonnepark ligt Metalot, een innovatief en nog te ontwikkelen industriegebied in Cranendonck, met de focus op circulair gebruik van metalen en energie.
Het zonnepark is een co-eigendom van het in Duitsland gevestigde Encavis en Solarcentury. Solarcentury sloot in november 2017 een raamwerk overeenkomst met Capital Stage (red. tegenwoordig Encavis geheten) om gezamenlijk 1 miljard euro te investeren in 1,1 gigawattpiek aan zonneparken. Het zonnepark in Budel is onderdeel van deze pijplijn en behoort bovendien tot de top 10 van SDE+-projecten uit ronde 1-2017.
Het Zonnepark Budel zal genoeg zonnestroom opleveren voor 12.500 huishoudens, en 600.000 ton minder C02 genereren verspreid over de komende 25 jaar.
Frans Van Den Heuvel chief executive officer van Solarcentury over het project: ‘Nederland produceert momenteel minder dan 2 procent van haar elektriciteit vanuit zonne-energie, maar dit zal in de zeer nabije toekomst enkel stijgen. Wereldwijd hebben we al 1 gigawattpiek aan zonne-energie ingezet, en we kijken er naar uit om die transitie van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie verder te versnellen. De Nederlander wil schone energie zien en klimaatacties. Wij zijn hier om samen te werken met overheden, bedrijven, landeigenaars, ontwikkelaars en andere partijen die ook weten dat het economisch zinvol is om nu over te schakelen op zonne-energie.’
De projectfinanciering voor het Budel Zonnepark werd voorzien door de Nederlandse Rabobank.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.