logo
wvhj2023
© Ssirozy | Dreamstime.com
© Ssirozy | Dreamstime.com
4 mei 2023

Kamervragen CDA over misstanden bij installatie zonnepanelen

Na de SGP en VVD heeft ook het CDA Kamervragen gesteld over misstanden bij de installatie van zonnepanelen. Henri Bontenbal heeft voor minister Jetten een reeks vragen geformuleerd over onveilig werken.

Eerder had Mark Strolenberg namens de VVD in de Tweede Kamer vragen gesteld aan minister Karien van Gennip over het nieuws van de Arbeidsinspectie dat er veel ongelukken plaatsvinden bij de installatie van zonnepanelen. Dat voorbeeld werd gevolgd door Chris Stoffer van de SGP.

Onvoldoende maatregelen
De Arbeidsinspectie meldde eind januari dat bij de installatie van zonnepanelen in 1,5 jaar tijd 40 ongelukken hebben plaatsgevonden waarbij 4 doden vielen en in de afgelopen maanden zijn er nog eens 2 doden gevallen. Installateurs nemen volgens de organisatie onvoldoende maatregelen om veilig te werken, overtreden de Arbowet en worden wat de Arbeidsinspectie betreft daarom verder onder het vergrootglas gelegd.

Bontenbal heeft nu aan minister Jetten gevraagd of hij bekend is met berichtgeving in de nationale media – waaronder EenVandaag en de Telegraaf – en de oproep van Techniek Nederland om ongecertificeerde installateurs uit de markt te weren. ‘Klopt het dat zonnepaneleninstallateur een vrij beroep is, wat betekent dat iedereen het dak op kan om zonnepanelen te leggen? Is dat wenselijk?’, wil Bontenbal weten. Bent u het eens met de oproep van branchevereniging Techniek Nederland om alleen erkende bedrijven toe te staan zonnepanelen te mogen installeren?’

Zorgelijke ontwikkeling
Ook wil het CDA-Kamerlid van minister Jetten weten welke signalen de Arbeidsinspectie heeft gekregen en hoe zij daarop gereageerd heeft en of er sprake is van een zorgelijke ontwikkeling. ‘Welke acties onderneemt u om ervoor te zorgen dat klanten ervan op aan kunnen dat elke installateur van zonnepanelen kwaliteit levert en op een veilige manier zijn of haar werk doet?’

De minister moet de Kamervragen beantwoorden voordat de gebruikelijke termijn van 3 weken is verstreken. Mocht die beantwoordingstermijn te kort zijn, dan kan zij een uitstelbericht sturen en de vragen binnen 6 weken beantwoorden.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten