logo
wvhj2023
© Arbeidsinspectie
© Arbeidsinspectie
23 maart 2023

Arbeidsinspectie legt werk stil bij installateurs van zonnepanelen, 200 bouwplaatsen gecontroleerd

De Arbeidsinspectie heeft bij de controle van 200 bouwplaatsen verspreid over Nederland bij circa 140 bouwplaatsen overtredingen geconstateerd. Bij meerdere installateurs van zonnepanelen is het werk stilgelegd.

De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft meer dan 250 overtredingen vastgesteld. Inspecteurs kwamen daarbij onveilig ingerichte werkplekken tegen, waarbij vaak sprake was van valgevaar. In meer dan de helft van de gevallen was de situatie zo gevaarlijk dat de werkzaamheden direct zijn stilgelegd.

Valgevaar
‘Veel van die ongevallen kunnen gewoon worden voorkomen door je te houden aan de Arbowet en de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen’, legt projectmanager Jane Tijssen van de Arbeidsinspectie uit. Samen met 150 inspecteurs ging zij afgelopen week het land in om te controleren op bouwplaatsen. Het accent van de controle lag vooral op valgevaar vanaf daken.

‘We willen meegeven dat mensen veilig moeten werken’, aldus Tijssen. ‘Dat er veiligheidsvoorzieningen getroffen moeten worden, ook door zelfstandigen. Bespreek ook met de opdrachtgever dat die verplichting er is vanuit de Arbeidsomstandighedenwet.’

Brabant en Limburg
De Arbeidsinspectie stelt dat met name het hoge aantal onveilige werksituaties in Noord-Brabant en Limburg opviel. Ook in en rondom steden als Utrecht en Rotterdam legde de Arbeidsinspectie op meerdere plaatsen direct het werk stil. Zonder aantallen te noemen, benadrukt de toezichthouder dat het in veel gevallen gebeurde bij installateurs van zonnepanelen en dakdekkers. Het ontbrak dan bijvoorbeeld aan steigers, hekwerken of leuningen. Na een stillegging mag het werk pas weer verder als kan worden aangetoond dat de werksituatie weer veilig is.

Boete
In bijna de helft van de gevallen kunnen bedrijven een boete tegemoetzien vanwege het overtreden van de Arbowet. Een aantal bedrijven kwam er vanaf met een waarschuwing. Er was dan geen sprake van direct gevaar of het ging om een lichte overtreding.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten