logo
wvhj2023
© Jan Kranendonk | Dreamstime.com
© Jan Kranendonk | Dreamstime.com
23 maart 2023

Kamervragen VVD over ongelukken bij installatie zonnepanelen

Mark Strolenberg van de VVD heeft in de Tweede Kamer vragen gesteld aan minister Karien van Gennip over het nieuws van de Arbeidsinspectie dat er veel ongelukken plaatsvinden bij de installatie van zonnepanelen.

De Arbeidsinspectie meldde eind januari dat bij de installatie van zonnepanelen in 1,5 jaar tijd 40 ongelukken hebben plaatsgevonden waarbij 4 doden vielen. Installateurs nemen volgens de organisatie onvoldoende maatregelen om veilig te werken, overtreden de Arbowet en worden wat de Arbeidsinspectie betreft daarom verder onder het vergrootglas gelegd.

Veiligheidsregels
Strolenberg wil van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onder meer weten of zij de mening van de Nederlandse Arbeidsinspectie deelt dat er meer aandacht moet komen voor veiligheid bij de installatie van zonnepanelen. Ook wil hij weten wat volgens haar de achterliggende reden is dat er zo veel (dodelijke) ongelukken gebeuren in de zonne-energiesector.

‘Hebben bedrijven die de veiligheidsregels overtreden een oneerlijk concurrentievoordeel ten opzichte van bedrijven die de regels netjes toepassen?’, vraagt Strolenberg. ‘Zo ja, verhoogt dit dan de urgentie bij u om de handhaving te verscherpen?’

Strengere sancties
Het VVD-Kamerlid vraagt ook of de minister bereid is om strengere sancties voor overtreders te overwegen, mochten de huidige sancties die de Nederlandse Arbeidsinspectie kan opleggen niet verstrekkend genoeg zijn om een preventieve werking op werkgevers te hebben.

Tot slot wil hij weten of de minister in gesprek is met partijen als Bouwend Nederland, Techniek Nederland en Holland Solar om te onderzoeken welke maatregelen werken om naleving van de veiligheidsregels te doen toenemen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten