Solar Magazine - Kamervragen VVD over ongelukken bij installatie zonnepanelen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Kamervragen VVD over ongelukken bij installatie zonnepanelen
© Jan Kranendonk | Dreamstime.com

Kamervragen VVD over ongelukken bij installatie zonnepanelen

Mark Strolenberg van de VVD heeft in de Tweede Kamer vragen gesteld aan minister Karien van Gennip over het nieuws van de Arbeidsinspectie dat er veel ongelukken plaatsvinden bij de installatie van zonnepanelen.

De Arbeidsinspectie meldde eind januari dat bij de installatie van zonnepanelen in 1,5 jaar tijd 40 ongelukken hebben plaatsgevonden waarbij 4 doden vielen. Installateurs nemen volgens de organisatie onvoldoende maatregelen om veilig te werken, overtreden de Arbowet en worden wat de Arbeidsinspectie betreft daarom verder onder het vergrootglas gelegd.

Veiligheidsregels
Strolenberg wil van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onder meer weten of zij de mening van de Nederlandse Arbeidsinspectie deelt dat er meer aandacht moet komen voor veiligheid bij de installatie van zonnepanelen. Ook wil hij weten wat volgens haar de achterliggende reden is dat er zo veel (dodelijke) ongelukken gebeuren in de zonne-energiesector.

‘Hebben bedrijven die de veiligheidsregels overtreden een oneerlijk concurrentievoordeel ten opzichte van bedrijven die de regels netjes toepassen?’, vraagt Strolenberg. ‘Zo ja, verhoogt dit dan de urgentie bij u om de handhaving te verscherpen?’

Strengere sancties
Het VVD-Kamerlid vraagt ook of de minister bereid is om strengere sancties voor overtreders te overwegen, mochten de huidige sancties die de Nederlandse Arbeidsinspectie kan opleggen niet verstrekkend genoeg zijn om een preventieve werking op werkgevers te hebben.

Tot slot wil hij weten of de minister in gesprek is met partijen als Bouwend Nederland, Techniek Nederland en Holland Solar om te onderzoeken welke maatregelen werken om naleving van de veiligheidsregels te doen toenemen.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Mei 2023

Werkgroep NEN legt laatste hand aan nieuwe beoordelingsmethode brandveiligheid zonnepanelen: ‘EU moet zonnepanelen status van bouwproduct geven’ Holland Solar: ‘Geen enkel zonnepaneel is het waard om voor te sterven’...
Vacatures
Soly zoekt:

Traineeship Sales Consultant

32-40 uur - Groningen, 9727 DW 5
GPC Europe zoekt:

Hoofdmagazijnier

Fulltime (40 uur) - Careelstraat 2, B-8700 Tielt
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!