logo
wvhj2023
© J.P. | Dreamstime.com
© J.P. | Dreamstime.com
29 maart 2023

Eneco: compensatie voor 50.000 consumenten met zonnepanelen na foute informatie terugleververgoeding

Eneco geeft 50.000 consumenten met zonnepanelen een compensatie. De klanten van het energiebedrijf hebben te laat informatie ontvangen over een verlaging van de terugleververgoeding voor overtollige zonne-energie.

Het gaat om de groep klanten die tussen 5 september 2022 en 30 april 2023 voor het eerst in aanmerking kwamen voor een terugleververgoeding.

Overtollige zonne-energie
Als een consument met zonnepanelen in een verbruiksjaar – oftewel het contractjaar – meer stroom opwekt dan hij verbruikt, krijg hij een terugleververgoeding. Het deel van de stroom dat een klant zelf opwekt en zelf ook verbruikt, wordt op jaarbasis gesaldeerd via de salderingsregeling. Het verbruik wordt dus weggestreept tegen de stroom die wordt teruggeleverd. Alleen voor de stroom die de klant extra teruglevert – de ‘overtollige’ zonne-energie’ – ontvangen consumenten de terugleververgoeding die wordt verrekend op de jaarnota.

Per 5 september jongstleden heeft Eneco deze terugleververgoeding op 9 cent per kilowattuur gezet. Klanten die destijds al recht hadden op de terugleververgoeding zijn direct geïnformeerd over de aanpassing en het energiebedrijf stelt nu ook alle andere klanten te informeren. Omdat niet alle klanten voor deze week juist geïnformeerd waren over de aanpassing van de terugleververgoeding, ontvangen de genoemde klanten nu een compensatie. De compensatie wordt berekend op basis van de eerdere terugleververgoeding en binnen de voorwaarden van het contract van de klant. Dat kan een vast, variabel of modelcontract zijn. Eneco meldt dat het om circa 50.000 klanten gaat.

Eerdere ophef
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) stelde vorig jaar september dat energiebedrijven niet alleen een verhoging van de energietarieven, maar ook de wijziging van de terugleververgoeding 30 dagen van tevoren moeten bekendmaken. Afgelopen kalenderjaar ontstond namelijk ook al ophef over de terugleververgoeding van Eneco. In september kondigde de energieleverancier namelijk aan de terugleververgoeding voor bestaande klanten te verlagen van 56,5 naar 9 eurocent per kilowattuur.

Dat leidde tot Kamervragen van de SP, een gepeperde brief van de Consumentenbond en uiteindelijk het besluit om de verlaging van de terugleververgoeding voor klanten met een vast energiecontract terug te draaien. Voor klanten die sindsdien voor het eerst met een overschot aan zonne-energie te maken krijgen, heeft het bedrijf dus echter al wel de lagere terugleververgoeding van 9 eurocent per kilowattuur gehanteerd.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten