logo
wvhj2023
© Fokke Baarssen | Dreamstime.com
© Fokke Baarssen | Dreamstime.com
17 januari 2023

Gemeenten tegenstander van afbouw salderingsregeling zonnepanelen: ‘Garandeer terugverdientijd’

Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft 4 bezwaren tegen het plan van minister Jetten om het salderen voor zonnepanelen af te bouwen. De gemeenten vragen de Tweede Kamer tegen het wetsvoorstel te stemmen.

De gemeenten stellen dat het huidige tempo van de energietransitie mogelijk wordt vertraagd door het wetsvoorstel dat voorziet in de geleidelijke afbouw van het salderen vanaf 1 januari 2025.

Concreet alternatief
‘We begrijpen wel dat het kabinet de salderingsregeling wil afbouwen, maar als dat op dit moment gebeurt, daalt het enthousiasme voor zonnepanelen en daarmee vertraagt de energietransitie’, schrijft de VNG in een brief aan de leden van de Tweede Kamer.

Het eerste argument om tegen het wetsvoorstel te stemmen, is volgens de gemeenten dat met de voorgestelde wetswijziging de salderingsregeling afgebouwd wordt, terwijl er nog geen robuust alternatief is. ‘Dat betreft een verplichte terugleververgoeding voor energieleveranciers, maar een regeling is daarvoor dus nog niet beschikbaar. Sterker nog: we horen signalen dat de leveranciers hiertegen zouden zijn, en bovendien dat een dergelijke regeling mogelijk in strijd is met EU-regels.’

7 jaar
Ten tweede suggereert het kabinet volgens de gemeenten dat de terugverdientijd grofweg 7 jaar zal blijven, zoals is toegezegd, maar dit is volgens de VNG gebaseerd op te rooskleurige berekeningen. Ze verwijzen daarbij naar het TNO-rapport over de terugverdientijd en de Raad van State heeft een kritische kanttekening geplaatst.

‘De modelmatige berekeningen die het kabinet hanteert, zijn veel te rooskleurig want gebaseerd op optimale omstandigheden – die zich meestal niet voordoen, zoals het feit dat de fabrieksopgave van brandstofverbruik van een auto ook heel anders uitpakt dan het verbruik in de praktijk’, aldus de VNG. ‘Een bijkomend effect van de langere terugverdientijden is dat het de businesscase van warmtepompen verslechtert, omdat gebruikers van warmtepompen meestal ook zonnepanelen hebben. En dat heeft op zijn beurt weer gevolgen voor de warmtetransitie die inmiddels in veel proeftuinwijken door het hele land is ingezet en waar verwachtingen zijn geschapen.’

Ongelijkheid
Het derde argument dat de gemeenten aandragen, is dat de afbouw van de salderingsregeling en het alternatief dat ervoor in de plaats lijkt te komen – een redelijke vergoeding voor de opgewekte zonnestroom die niet gesaldeerd mag worden – leiden tot ongelijkheid tussen huurders en woningeigenaren.

‘De Raad van State was ook op dit onderwerp kritisch, en verzocht om extra advies’, memoreren de gemeenten. ‘Het kabinet heeft het vervolgens door adviesbureau KWINK laten onderzoeken. KWINK concludeert dat de businesscase voor woningcorporaties verslechtert. Het kabinet gaat daaraan voorbij en verwacht desondanks dat woningcorporaties zullen blijven investeren.’

Bredere energiesysteem
Een eventuele afbouw en het alternatief zouden volgens de gemeenten tot slot ook moeten worden bezien in het licht van de problemen in het energiesysteem als geheel, zoals het volle stroomnet en ontwikkelingen in onder meer EU-regelgeving op het gebied van decentrale en collectieve opwek, zelflevering en energiedelen. Het wetsvoorstel houdt daar volgens de VNG geen rekening mee.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten