Netbeheer Nederland stelt samen met de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie, Holland Solar, Energie-Nederland, Flexiblepower Alliance Network en Energy Storage NL het voorstel voor een geleidelijke afbouw van de salderingsregeling te steunen. Vandaag vindt in de Tweede Kamer het debat plaats over het voorstel van minister Jetten om de huidige salderingsregeling vanaf 1 januari 2025 af te bouwen.
Spekkoper
‘De salderingsregeling heeft gezorgd voor een ongekend snelle groei van het aantal zonnepanelen op de daken van woningen, zowel in de koop- als de huursector’, aldus koepelorganisatie Netbeheer Nederland. ‘In december 2022 werd zelfs de 2 miljoenste woning in ons land van zonnepanelen voorzien. Deze huizen hebben een aanzienlijk lagere energierekening en gemiddeld wordt de opgewekte energie voor 30 à 40 procent dan ook direct gebruikt. De rest wordt teruggeleverd en daarvoor krijgen deze huishoudens even veel geld terug als zij betalen voor afgenomen stroom. Salderen leidt hiermee onbedoeld tot ongelijkheid tussen huishoudens met en zonder zonnepanelen. Dit staat haaks op de wens om de energierekening voor álle huishoudens betaalbaar te houden.
De netbeheerders benadrukken dat zonnepanelen de afgelopen jaren flink goedkoper zijn geworden terwijl de energieprijzen enorm zijn gestegen. ‘Eigenaren van zonnepanelen zijn nu spekkoper. Daarom hebben zonnepanelen geen extra overheidsstimulans meer nodig. Ook zonder salderen is de terugverdientijd voor huishoudens die zonnepanelen kunnen betalen gemiddeld minder dan 7 jaar.’
Netbeheer Nederland stelt dat de volgende fase van de energietransitie hiermee is aangebroken en dat eigenaren van zonnepanelen gestimuleerd moeten worden om de opgewekte stroom zoveel mogelijk direct in het eigen huis te gebruiken. Door eigen verbruik wordt het net minder belast en wordt er minder CO2 verbruikt. Door de huidige salderingsregeling mist volgens hen echter elke stimulans voor eigen verbruik of opslag.
Overschotten
Hans-Peter Oskam, directeur Beleid en Energietransitie Netbeheer Nederland: ‘Eigen verbruik voorkomt dat er overschotten op de dag ontstaan en er in de avond juist een beroep wordt gedaan op de fossiele-energiecentrales. Opties voor meer eigen verbruik zijn bijvoorbeeld het “slim” inzetten van een warmtepomp en het slim opladen van de elektrische auto en andere elektrische apparaten. Het net wordt nog gezien als een gratis batterij. En dat is het niet. Er moeten ook prikkels komen voor lokale opslag in een slimme thuisbatterij, zodat de zelfopgewekte stroom in de avond zelf gebruikt kan worden.’
De netbeheerders pleitten in dat kader vorig jaar al voor de invoering van een subsidie voor thuisbatterijen.