logo
wvhj2023
© Sebastian Czapnik | Dreamstime.com
© Sebastian Czapnik | Dreamstime.com
16 januari 2023

Zorgen Consumentenbond over afbouw salderingsregeling zonnepanelen: ‘Solide terugleververgoeding nodig’

De Consumentenbond stelt in opmaat naar het debat in de Tweede Kamer over het salderen zich zorgen te maken over de snelheid waarmee de overheid de salderingsregeling voor zonnepaneelbezitters wil afbouwen.

Om de aanschaf van zonnepanelen interessant te houden voor consumenten moet er volgens de belangenorganisatie op zijn minst een solide terugleververgoeding in de wet staan. De Consumentenbond heeft in een brief aan de Tweede Kamerleden aandacht gevraagd voor de kwestie.

Huurwoningen
Tegenover de redactie van Solar Magazine stelde de Consumentenbond afgelopen najaar al dat bij het huidige wetsvoorstel voor de afbouw van het salderen de gewenste langjarige zekerheid voor consumenten ontbreekt.

Als het aan de consumentenorganisatie ligt, blijft salderen mogelijk. ‘Dat maakt het voor consumenten aantrekkelijk om te investeren in zonnepanelen en daarmee dragen ze bij aan de zo noodzakelijke energietransitie’, aldus Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond. ‘De kosten wegen daarbij op tegen de baten. Het sluit ook aan bij de wens van de overheid om zonnepanelen vooral op daken te leggen in plaats van op (landbouw)grond. En zonder salderen komt verduurzaming bij huurwoningen veel minder goed van de grond.’

Terugleververgoeding
De Consumentenbond vindt dat de overheid de kosten van de salderingsregeling – een van de argumenten voor de afbouw – ook overdrijft. De energiebelasting op schone stroom zal in de toekomst alleen maar dalen en daarmee dalen voor de organisatie ook de overheidskosten voor saldering. Verder zou de minister er ten onrechte van uitgaan dat zonnepanelen kopen en installeren steeds goedkoper wordt. Daardoor zou minder stimulans nodig zijn. Maar in werkelijkheid schommelen de materiaalprijzen voor zonnepanelen en stijgen de arbeidskosten, benadrukt de belangenorganisatie.

De organisatie benadrukt dan ook dat het voor consumenten rendabel moet blijven om in zonnepanelen te investeren. ‘Dat kan als consumenten een reële vergoeding krijgen voor de overtollige stroom die zij leveren aan het elektriciteitsnet’, stelt Molenaar. ‘De overheid moet dat wettelijk vastleggen. Dat kun je niet aan de markt overlaten. We zien nu dat sommige leveranciers slechts een schamele 7 procent van de kale stroomprijs betalen voor teruggeleverde stroom.'

Minimaal 80 procent
Minister Jetten voor Klimaat en Energie wil dat energiebedrijven een redelijke vergoeding van minimaal 80 procent van het kale leveringstarief aan consumenten betalen voor de door hen opgewekte zonne-energie. Tegelijkertijd wil hij ook een absoluut maximum vastleggen voor de redelijke vergoeding die energiebedrijven moeten betalen aan zonnepaneeleigenaren voor het deel van de opgewekte stroom dat ze niet mogen salderen.

‘Raar en onwenselijk’, vindt Molenaar. ‘Daarmee zijn we terug bij af. Er wordt gepraat over een maximum van 0,10 euro. Als de kale prijs dan 0,40 euro is komt dat neer op een vergoeding van 25 procent van het kale leveringstarief. Zo stelt die garantie van minimaal 80 procent natuurlijk helemaal niets voor.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten