logo
wvhj2023
© Fokke Baarssen | Dreamstime.com
© Fokke Baarssen | Dreamstime.com
16 januari 2023

ACM: salderingsregeling kost consument zonder zonnepanelen tientallen euro’s per maand

Doordat steeds meer consumenten zonnepanelen hebben, zijn de kosten van de salderingsregeling voor consumenten zonder zonnepanelen opgelopen tot enkele tientallen euro’s per maand. Dat stelt de ACM.

Mede vanwege dit herverdelingsvraagstuk stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in aanloop naar het debat in de Tweede Kamer het voorstel van minister Jetten te steunen om de huidige salderingsregeling vanaf 1 januari 2025 af te bouwen.

Herverdelingsvraagstuk
De ACM schrijft in een notitie dat er sprake is van een herverdelingsvraagstuk. Huishoudens die geen zonnepanelen hebben, dragen nu indirect bij aan de financiële voordelen voor huishoudens met zonnepanelen. ‘De kosten van de salderingsregeling worden niet volledig door de overheid vergoed, maar door de energieleveranciers die deze kosten via hun tarieven doorberekenen aan alle afnemers. Iedereen die aangesloten is op het elektriciteitsnet betaalt dus hogere energietarieven om de salderingsregeling van eigenaren van zonnepanelen te financieren.’

Op momenten dat de zon fel schijnt, is de marktprijs voor stroom vaak ook lager, constateert de ACM, omdat het aanbod van goedkope stroom groter is dan de vraag. Door de salderingsregeling mogen huishoudens met zonnepanelen deze goedkope stroom wegstrepen tegen de stroom die ze op andere momenten – wanneer de prijzen vaak hoger zijn – afnemen. Leveranciers maken hierdoor extra kosten die zij mogen doorberekenen in hun tarieven. Voor een gemiddeld huishouden gaat het volgens de ACM daarbij al snel om enkele tientallen euro’s aan extra kosten per maand. ‘Omdat eigenaren van zonnepanelen vaker eigenwoningbezitters zijn en vaak een relatief hoger inkomen hebben, zorgt de salderingsregeling voor een – over het algemeen denivellerende – herverdeling. De salderingsregeling is daarmee ook een herverdelingsvraagstuk.’

De ACM roept de Haagse politiek daarom op om de salderingsregeling snel af te bouwen en dit in ieder geval niet te vertragen. De oproep van de organisatie staat daarmee haaks op die van onder meer de Consumentenbond, die juist wil dat de salderingsregeling gehandhaafd blijft.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten