logo
wvhj2023
© Sean Pavone | Dreamstime.com
© Sean Pavone | Dreamstime.com
29 april 2024

Amerikaanse fabrikanten willen nieuwe importheffingen op zonnepanelen uit Zuidoost-Azië

De American Alliance for Solar Manufacturing Trade Committee heeft de overheid gevraagd in te grijpen tegen illegale handelspraktijken met zonnepanelen van producenten uit Cambodja, Maleisië, Thailand en Vietnam.

De American Alliance for Solar Manufacturing Trade Committee (AASMTC) heeft de Amerikaanse internationale handelscommissie USITC en het ministerie van Handel gevraagd om onderzoek te doen naar de mogelijkheid om met antidumping- en compenserende rechten Amerikaanse producenten te beschermen. De alliantie telt 7 leden: Convalt Energy, First Solar, Meyer Burger, Mission Solar, Qcells, REC Silicon en Swift Solar. Samen roepen ze op tot handhaving van de handelswetgeving tegen buitenlandse bedrijven die zich volgens hen bezighouden met illegale praktijken.

Dumping
‘De Amerikaanse zonne-energiesector staat aan de vooravond van een enorme groei die banen zal creëren en het traject van onze schone-energietransitie voor de komende decennia zal veranderen’, aldus Tim Brightbill van advocatenkantoor Wiley dat de AASMTC bijstaat. ‘Deze renaissance wordt echter bedreigd door het industriebeleid van China, dat heeft geleid tot massale subsidiëring in China en Zuidoost-Azië. Dit leidt tot grote dumpingvolumes op de wereldmarkten, waaronder de Verenigde Staten en waardoor onze binnenlandse producenten schade lijden. We proberen de regels te handhaven, de schade aan onze binnenlandse industrie te herstellen en aan te geven dat Amerika geen dumpplaats voor buitenlandse zonne-energieproducten is.’

President Biden
Het advocatenkantoor stond enkele jaren geleden ook de American Solar Manufacturers Against Chinese Circumvention (A-SMACC) bij, die destijds ook het omzeilen van importheffingen door Chinese bedrijven aanhangig maakte. Die alliantie kreeg daarbij bijval van Auxin Solar dat een soortgelijke petitie indiende bij het ministerie van Handel. Het ministerie stelde afgelopen zomer al vast dat Chinese fabrikanten de importheffingen proberen te omzeilen via de 4 Zuidoost-Aziatische landen.

Tot nu toe blokkeert president Biden echter het herstel van importheffingen op zonnepanelen uit Cambodja, Maleisië, Thailand en Vietnam. In juni 2024 loopt de tariefschorsing van 2 jaar echter af. Eerder deze maand meldde persbureau Reuters daarbij wel dat Biden mogelijk van gedachte is veranderd vanwege de aanstaande presidentsverkiezingen.

Prijs 50 procent gedaald
De AASMTC hekelt nu opnieuw de oneerlijke handelspraktijken via overheidssubsidies en dumping op de Amerikaanse markt. Als gevolg zijn de prijzen voor zonnepanelen in de Verenigde Staten volgens de alliantie het afgelopen jaar met meer dan 50 procent gedaald, waardoor het voor binnenlandse fabrikanten bijna onmogelijk is om met Aziatische producenten te concurreren. De importwaarde van zonnecellen en zonnepanelen uit Zuidoost-Azië bedroeg afgelopen jaar 12 miljard Amerikaanse dollar en daarmee worden de Amerikaanse installaties overtroffen met bijna 2 tegen 1.

Voorjaar 2025
De nieuwe handelszaak is volgens de AASMTC nodig om de oneerlijke handelspraktijken van fabrikanten in Cambodja, Maleisië, Thailand en Vietnam aan te pakken, omdat Chinese producenten hier nu over productiefaciliteiten beschikken om de Amerikaanse markt te bedienen. De alliantie wil daarom dat Amerika siliciumzonnecellen – al dan niet geassembleerd tot zonnepanelen – uit Cambodja, Maleisië, Thailand en Vietnam bij de grens gaat belasten met importheffingen.

Het ministerie van Handel zal binnen 20 dagen bepalen of het onderzoek waar de AASMTC om vraagt, wordt geopend. Het USITC zal binnen 45 dagen tot een voorlopige vaststelling van ‘aanmerkelijke schade’ of ‘dreigende aanmerkelijke schade’ komen. Het hele onderzoeksproces zal ongeveer 1 jaar in beslag nemen, met definitieve vaststellingen van dumping, subsidiëring en schade in het voorjaar van 2025. De inning van de voorlopige compenserende rechten en antidumpingrechten zal ongeveer 4 tot 6 maanden na de inleiding beginnen.

Antidumping- en compenserende rechten

Antidumpingrechten zijn bedoeld om het verschil te compenseren waarmee een product in de Verenigde Staten wordt verkocht tegen een lagere prijs dan de reële waarde, oftewel ‘gedumpt’. De dumpingmarge wordt berekend door het ministerie van Handel.

Compenserende rechten zijn bedoeld om oneerlijke subsidies te compenseren die door buitenlandse overheden worden verstrekt en die de productie van een bepaald product bevoordelen. Na een voorlopige vaststelling door het ministerie van Handel worden de geschatte compenserende rechten geïnd van importeurs op het moment dat zij zonnepanelen in Amerika invoeren.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten