logowvhj2023
© Palinchak | Dreamstime.com
© Palinchak | Dreamstime.com
19 mei 2023

Veto Biden voor herstel importheffingen op zonnepanelen

De Amerikaanse president Biden heeft zijn vetorecht gebruikt om het herstellen van de importheffingen op zonnecellen en zonnepanelen uit Cambodja, Maleisië, Thailand en Vietnam te blokkeren.

Zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat – die samen het Amerikaanse Congres vormen –stemde onlangs voor het herstellen van de importheffingen op pv-producten uit de betreffende Aziatische landen. President Biden had een oorlogswet uit de kast getrokken om de import te faciliteren zodat er tot juni 2024 geen importrechten worden geïnd voor zonnecellen en zonnepanelen uit de 4 landen.

Congressional Review Act
Met behulp van de Congressional Review Act (CRA) – die stelt dat het Amerikaanse Congres regels kan intrekken die door de president zijn uitgevaardigd als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan – namen de Republikein Bill Posey en de Democraat Dan Kildee afgelopen januari het initiatief om de import van de zonnepanelen uit de 4 Aziatische landen alsnog te blokkeren.

Omdat er eerder echter geen twee derde meerderheid van het Huis van Afgevaardigden voor het herstel van de importheffingen heeft gestemd, kan het eerder door Biden aangekondigde veto niet geblokkeerd worden.

Daad bij het woord
De president heeft nu de daad bij het woord gevoegd en zijn veto uitgesproken. ‘Door oneerlijke handelspraktijken en onderinvestering in de binnenlandse productie zijn de Verenigde Staten te lang afhankelijk geweest van China voor zonne-energieproducten’, stelt Biden. ‘Vanaf de eerste dag heeft mijn regering zich ingezet om in Amerika een sterke toeleveringsketen voor zonne-energie te creëren. Dankzij mijn “Investing in America”-agenda zijn er sinds mijn aantreden 51 uitbreidingen en nieuwe fabrieken voor de productie van zonne-energieapparatuur aangekondigd. Sinds de goedkeuring van de Inflation Reduction Act afgelopen augustus hebben particuliere bedrijven toegezegd genoeg capaciteit voor de productie van zonnepanelen te bouwen om bijna 6 miljoen huizen van energie te voorzien.’

Verachtvoudigen
Volgens de president is Amerika op weg om de binnenlandse productiecapaciteit voor zonnepanelen tegen het einde van zijn eerste termijn te verachtvoudigen. ‘Maar die productie zal niet van de ene op de andere dag op gang komen. Het ministerie van Handel steunt Amerikaanse bedrijven en werknemers in de zonne-energiesector met een tijdelijke overbrugging van 24 maanden om ervoor te zorgen dat wanneer de nieuwe fabrieken operationeel zijn, we een bloeiende installatiesector hebben die klaar is om in Amerika gemaakte zonne-energieproducten te leveren aan huizen, bedrijven en gemeenschappen in het hele land. Gezien de vooruitgang die we boeken op het gebied van Amerikaanse zonne-energie, ben ik niet van plan de tariefschorsing na afloop van de periode van 2 jaar in juni 2024 te verlengen.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.