logo
wvhj2023
© Lunamarina | Dreamstime.com
© Lunamarina | Dreamstime.com
14 februari 2022

Auxin Solar vraagt Amerikaanse overheid omzeiling importheffingen zonnepanelen te handhaven

Auxin Solar heeft in Amerika een petitie ingediend bij het Amerikaanse ministerie van Handel waarin het bedrijf stelt dat Chinese fabrikanten van zonnepanelen importheffingen omzeilen. Het vraagt om handhaving.

In de petitie stelt Auxin Solar dat de importheffingen op Chinese zonnepanelen worden omzeild via Cambodja, Maleisië, Thailand en Vietnam. En dat roept herinneringen op aan het Europese importheffingendossier waarin een groot aantal bedrijven veroordeeld is voor het omzeilen van de importheffingen.

Chinese import volledig vervangen
‘De import van zonnecellen en zonnepanelen uit China is dramatisch gedaald en is onlangs volledig vervangen door invoer uit de betrokken derde landen, die nu het aandeel van de invoer van China overtreft’, schrijft Auxin Solar in de petitie. ‘De waarde van de Chinese invoer daalde met 86 procent – van 2,8 miljard Amerikaanse dollar in 2011 tot 394 miljoen Amerikaanse dollar in 2020. De dramatische daling zette zich voort in 2021, met minder dan 20 miljoen Amerikaanse dollar aan invoer uit China van januari tot november 2021. In dezelfde periode steeg de waarde van de invoer uit de betrokken derde landen met 868 procent – van 578 miljoen Amerikaanse dollar in 2011 tot 5,6 miljard Amerikaanse dollar in 2020. In de afgelopen 5 jaar heeft de import uit Thailand, Vietnam, Cambodja en Maleisië de Chinese import volledig vervangen en is nu verantwoordelijk voor bijna alle importen van kristallijn siliciumzonnecellen en zonnepanelen.’

Auxin Solar vraagt het ministerie van Handel om een landelijk onderzoek uit te voeren en maatregelen te treffen tegen de omzeiling.

Brancheorganisatie boos
Het in Washington gevestigde advocatenkantoor Wiley diende afgelopen zomer namens de American Solar Manufacturers Against Chinese Circumvention (A-SMACC) al een soortgelijke petitie in bij het Amerikaanse ministerie van Handel als Auxin Solar nu heeft gedaan. Die werd nietig verklaard door het ministerie, omdat A-SMACC de identiteit van de ondertekenaars van de petitie niet openbaar had gemaakt.

Abigail Ross Hopper, chief executive officer van de Amerikaanse brancheorganisatie Solar Energy Industries Association (SEIA), neemt fel stelling tegen de nieuwe petitie van Auxin Solar. ‘Dit is de zoveelste poging om de Amerikaanse handelswetten te misbruiken en ernstige economische schade toe te brengen aan de Amerikaanse zonne-energie-industrie en haar 230.000 werknemers, schokkend genoeg allemaal in opdracht van 1 enkel bedrijf. SEIA zal zich agressief verzetten tegen deze petitie. Zoals president Biden vorige week nog erkende, is er een manier om de Amerikaanse productie in de toeleveringsketen van zonne-energie te vergroten en het is een aanpak die brede steun geniet. Het aannemen van klimaat- en energiebepalingen in het Congres met de Solar Energy Manufacturing for America Act van senator Ossoff zou tientallen miljarden dollars aan investeringen in de Amerikaanse productie opleveren. Deze frivole petitie in het eigen belang van 1 bedrijf zou de hele Amerikaanse zonne-energie-industrie kunnen doen ontsporen en de inspanningen om de klimaatcrisis aan te pakken onmogelijk maken.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten