logowvhj2023
© Trekandshoot | Dreamstime.com
© Trekandshoot | Dreamstime.com
22 augustus 2023

Amerika weet het zeker, China omzeilt importheffingen op zonnecellen en zonnepanelen

Het Amerikaanse ministerie van Handel heeft definitief vastgesteld dat 5 fabrikanten uit China de importheffingen op zonnecellen en zonnepanelen proberen te omzeilen via 4 Zuidoost-Aziatische landen.

De definitieve vaststelling bevestigt volgens het ministerie het belang van strikte handhaving van de handelswetgeving. Het ministerie meldt dat ook bepaalde bedrijven die niet onderzocht zijn de importheffingen ontwijken.  

Vorig jaar maart startte het ministerie een onderzoek naar de omzeiling van importheffingen, omdat Auxin Solar een verzoek tot handhaving en onderzoek indiende. Het bedrijf stelde dat de importheffingen op Chinese zonnepanelen zouden worden omzeild via Cambodja, Maleisië, Thailand en Vietnam. In december publiceerde het departement de voorlopige onderzoeksresultaten en werden 4 fabrikanten schuldig bevonden.

Schuldig
De schuldig bevonden bedrijven vervaardigen in China zonnecellen en zonnepanelen en sturen die vervolgens naar Cambodja, Maleisië, Thailand en/of Vietnam voor verwerking voordat ze naar de Verenigde Staten worden geëxporteerd.

Amerika ziet dit als een poging om de bestaande antidumpingrechten en compenserende rechten op zonnecellen en zonnepanelen uit China te omzeilen. In het afgelopen halfjaar zijn persoonlijke audits uitgevoerd om de eerdere informatie te verifiëren die aan de basis lag van de voorlopige onderzoeksresultaten. Daarnaast hebben de bedrijven gelegenheid om commentaar te leveren op de bevindingen van het ministerie. Het ministerie heeft nu 5 van de 8 onderzochte bedrijven schuldig bevonden. Ten opzichte van het eerdere onderzoek is enkel de status van New East Solar veranderd. Waar het bedrijf eerder niet schuldig werd bevonden aan het omzeilen van de importheffingen, is dat nu wél het geval.

TABEL

Geen onmiddellijke gevolgen
Deze definitieve onderzoeksresultaten hebben geen onmiddellijke gevolgen aan de Amerikaanse grens. De presidentiële proclamatie van president Biden, die een oorlogswet uit de kast trok om de import uit de 4 Aziatische landen te faciliteren, bepaalt dat er tot juni 2024 geen importrechten zullen worden geïnd op de invoer van zonnecellen en zonnepanelen uit de betreffende landen.

Dit geeft Amerikaanse importeurs volgens het ministerie voldoende tijd om de toeleveringsketens aan te passen en ervoor te zorgen dat de inkoop niet plaatsvindt bij bedrijven die de Amerikaanse wet overtreden.

Landelijke omzeilingsbevinding
Overigens handhaaft het ministerie zijn ‘landelijke’ omzeilingsbevinding. Daarmee duidt het ministerie de 4 Zuidoost-Aziatische landen aan als landen van waaruit zonnecellen en zonnepanelen met als oorsprong China worden geëxporteerd.

Het ministerie hanteert geen invoerverbod voor zonnecellen en zonnepanelen uit deze landen, maar bedrijven in deze landen moeten via certificering aantonen dat ze zich niet schuldig maken aan omzeiling van de antidumpingrechten en compenserende rechten.

Brancheorganisatie kritisch
Abigail Ross Hopper, voorzitter en chief executive officer van de brancheorganisatie Solar Energy Industries Association (SEIA), uit kritiek op het ministerie. ‘De beschuldigingen van Auxin Solar over ontwijking waren vanaf het begin ongegrond en de onderzoeken hebben voor onzekerheid gezorgd op de Amerikaanse markt in een tijd waarin zonne-energie in opkomst is. De definitieve bevestigende vaststellingen bestendigen alleen maar de huidige bevoorradingsproblemen, gezien het gebrek aan voldoende binnenlandse aanvoer van zonnecellen en zonnepanelen.

3 tot 5 jaar
‘De Verenigde Staten beleven een renaissance van de zonne-energieproductie ter waarde van miljarden Amerikaanse dollars dankzij de Inflation Reduction Act die private investeringen stimuleert. Het zal echter minstens 3 tot 5 jaar duren om de binnenlandse productiecapaciteit voor zonne-energie op te voeren en de wereldwijde toeleveringsketen zal op korte termijn van vitaal belang zijn. Deze zaak maakt het alleen maar moeilijker voor Amerikaanse bedrijven om zonne-energie te blijven inzetten, financieren en installeren.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.