logo
wvhj2023
© Lunamarina | Dreamstime.com
© Lunamarina | Dreamstime.com
17 augustus 2021

Amerikaanse bedrijven eisen onderzoek naar Chinese fabrikanten zonnepanelen die importheffingen omzeilen

Amerikaanse zonnepaneelfabrikanten hebben een petitie ingediend bij de Amerikaanse overheid met het verzoek een onderzoek te starten naar het omzeilen van importheffingen door Chinese fabrikanten van zonnepanelen.

Het in Washington gevestigde advocatenkantoor Wiley heeft de petitie namens de American Solar Manufacturers Against Chinese Circumvention (A-SMACC) ingediend bij het Amerikaanse ministerie van Handel. In de petitie stelt het advocatenkantoor dat de Chinese fabrikanten zonnecellen en zonnepanelen via Maleisië, Thailand en Vietnam naar Amerika exporteren om zo op onrechtmatige wijze antidumpingrechten en compenserende rechten op producten uit China te omzeilen. Volgens A-SMACC maken alle Chinese fabrikanten in de wereldwijde top 5 zich schuldig aan het omzeilen van de importheffingen.

Handhavingsactie
‘De aanvraag voor het onderzoek zal ervoor zorgen dat het speelveld voor de Amerikaanse productie van zonne-energie gelijk is en klaar voor de grootschalige investeringen die nodig zijn om de klimaatverandering aan te pakken’, schrijft A-SMACC in een verklaring. ‘Te lang heeft de voor de hand liggende omzeiling van antidumping- en compenserende rechten op Chinese zonne-energieproducten de Amerikaanse industrie gehinderd, onze toeleveringsketens ontdaan en onze toekomst op het gebied van schone energie in gevaar gebracht. Het wordt tijd dat Amerika het voortouw neemt in deze kritieke sector. Deze gerichte handhavingsactie zorgt ervoor dat de status van de Verenigde Staten als leider op het gebied van innovatie en productie niet in gevaar wordt gebracht door uitbuitende handelspraktijken die de Amerikaanse werknemer schaden.’

‘Terwijl Chinese bedrijven nu bijna uitsluitend vanuit Zuidoost-Azië naar de Verenigde Staten exporteren, blijft het overgrote deel van de productie, onderzoek en ontwikkeling en kapitaalinvesteringen in China’, vervolgt A-SMACC. In dit soort gevallen is de wet duidelijk; de rechten op Chinese zonneproducten moeten worden uitgebreid tot omzeilende entiteiten. Anders is het waarschijnlijk dat onze industrie zal bezwijken voor monopoliecontrole, onze energiezekerheid in gevaar komt en het doel van de Biden-regering om beter terug te bouwen met de productie van schone energie ernstig in gevaar komt.

Verlenging
De Amerikaanse fabrikanten van zonnepanelen Auxin Solar en Suniva hebben de U.S. International Trade Commission afgelopen week gevraagd de importheffingen op zonnepanelen door president Biden te laten verlengen. Auxin en Suniva stellen dat hun producten nog steeds niet in staat zijn te concurreren met de in het buitenland – met name China – gemaakte producten die de Amerikaanse markt domineren.

17 directeuren van vooraanstaande hernieuwbare-energiebedrijven vroegen de Amerikaanse president Biden half februari juist nog om de verhoging van de importheffingen op zonnepanelen ongedaan te maken.

Geschiedenis herhaalt zich: tot op dag van vandaag rechtszaken in Europa

Europa ging Amerika in 2013 voor met het invoeren van importheffingen op zonnecellen en zonnepanelen uit China om de eigen pv-industrie te beschermen.

De Europese regelgeving bevatte naast de minimumimportprijzen informatie over een invoerquotum en strafheffingen voor bedrijven die geen deel uitmaakten van de zogenaamde Joint Undertaking; een overeenkomst met de Europese Unie waarin een minimumimportprijs voor zonnepanelen was vastgelegd.

De Nederlandse Douane posteerde zich daarbij als een strakke handhaver van de regelgeving en heeft in de loop der tijd vele tientallen naheffingen opgelegd aan bedrijven die de importheffingen omzeild hebben. Tot op de dag van vandaag vinden er in Nederland rechtszaken plaats over het omzeilen van de importheffingen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten