logo
hero-image
23 november 2023

Salderingsregeling zonnepanelen gered door overwinning PVV en Geert Wilders?

Betekent de zege van Geert Wilders’ PVV dat de afbouw van de salderingsregeling niet doorgaat? Die vraag houdt veel zonnepaneelbezitters en de zonne-energiesector de komende maanden bezig. Er zijn 3 scenario’s.

Na het tellen van de stemmen blijkt dat ruim 2,4 miljoen Nederlanders op de PVV van Geert Wilders hebben gestemd. Daarmee vindt een aardverschuiving in de Tweede Kamer plaats en zijn GroenLinks-PvdA en de VVD na de PVV de 2 grootste partijen.

Nieuw kabinet
Met 37 zetels krijgt de PVV in ieder geval het initiatief in de formatie. Wilders mag als eerste proberen een nieuw kabinet te vormen. Direct na het bekend worden van de exit poll noemde hij in zijn overwinningsspeech niet voor niks de BoerBurgerBeweging (BBB) van Caroline van der Plas samen met de VVD en Pieter Omtzigt’s Nieuw Sociaal Contract (NSC) als beoogde coalitiepartners.

De BBB zorgde bij de Provinciale Statenverkiezingen afgelopen maart voor een aardverschuiving en werd de grootste fractie in de Eerste Kamer met 16 zetels. Die zetels kunnen voor een eventueel nieuw kabinet cruciaal zijn, omdat zowel de Tweede als Eerste Kamer zijn goedkeuring aan wetswijzigingen en nieuwe wetten moet geven.

Status wetsvoorstel
Het kabinet Rutte IV besloot vorig jaar de afbouw van de salderingsregeling uit te stellen tot 1 januari 2025 om zonnepaneeleigenaren vanaf dat kalenderjaar versneld minder voordeel te bieden.

Na een aantal stevige debatten stemde De Tweede Kamer afgelopen februari in met het wetsvoorstel dat voorziet in de afbouw van de salderingsregeling. De Eerste Kamer heeft sindsdien een groot aantal kritische vragen gesteld aan demissionair minister Jetten. Inmiddels is het daardoor überhaupt onzeker of de afbouw op 1 januari 2025 van start kan gaan. Met de verkiezingsuitslag is die onzekerheid enkel groter geworden.

Belangrijke overeenkomst
De BBB heeft een belangrijke overeenkomst met de PVV als het gaat om zonne-energie, want de partij stemde net als de fractie van Wilders afgelopen maart in de Tweede Kamer tegen het wetsvoorstel om de salderingsregeling af te bouwen.

Dat deed Pieter Omtzigt overigens ook. Daar had hij in het voorafgaande debat 2 belangrijke argumenten voor gegeven: het ontbreken van ‘afdwingbaarheid’ om acties van energiebedrijven die consumenten benadelen aan te kunnen pakken en de noodzaak voor betere afspraken over de hoogte van de redelijke vergoeding voor de teruggeleverde energie die zonnepaneeleigenaren niet meer zouden mogen salderen.

Mocht Wilders met de BBB, NSC en de VVD een nieuw kabinet gaan vormen, is de VVD daarmee de enige partij die voorstander is van de afbouw van de salderingsregeling.

Scenario 1: Eerste Kamer keurt wet goed
Hoe dan ook liggen er meerdere scenario’s op tafel voor de salderingsregeling. Scenario 1 is dat de Eerste Kamer nog voor het aantreden van het nieuwe kabinet de behandeling afrondt van het wetsvoorstel dat voorziet in de afbouw van het salderen.

Uit de grote hoeveelheid vragen die de senatoren van de Eerste Kamer tot op heden aan demissionair minister Jetten hebben gesteld over zijn wetsvoorstel blijkt dat het absoluut geen zekerheid is dat de Eerste Kamer instemt met het wetsvoorstel. Jetten is voor een meerderheid namelijk afhankelijk van GroenLinks-PvdA, de partij met na de BBB de meeste zetels in de Eerste Kamer. Die partij gaf eerder al aan zich ernstige zorgen te maken over de gevolgen voor de uitrol van zonnepanelen op huurwoningen wanneer het salderen afgebouwd wordt.

Scenario 2: Tweede Kamer vraagt minister wetsvoorstel in te trekken
Een tweede scenario is dat de nieuwe Tweede Kamer – die op woensdag 6 december geïnstalleerd wordt – de regering verzoekt om het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling in te trekken. Dat kan gebeuren middels een motie, maar daarbij heeft de minister het recht om een motie naast zich neer te leggen.

De Nederlandse Grondwet schrijft namelijk voor dat alleen de indiener van een wetsvoorstel – in dit geval minister Jetten – dit tijdens de behandeling in de Tweede of de Eerste Kamer kan intrekken.

Scenario 3: nieuw kabinet trekt wetsvoorstel in
Een derde scenario is dat het nieuwe kabinet zodra het aantreedt, het wetsvoorstel voor afbouw van de salderingsregeling intrekt.

In dat geval is het wel een voorwaarde dat de Eerste Kamer op dat moment nog niet heeft ingestemd met de afbouw van de salderingsregeling.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten