logo
wvhj2023
© Wocozon
© Wocozon
21 juni 2023

Afbouw salderingsregeling verder onder druk, PvdA vindt 100 miljoen voor zonnepanelen huurwoningen te weinig

De PvdA vindt de 100 miljoen euro die minister Jetten wil uittrekken voor zonnepanelen op huurwoningen als de salderingsregeling wordt afgebouwd te weinig. Daarmee komt de afbouw verder onder druk.

Minister Jetten meldde bij de presentatie van zijn aanvullende Klimaatpakket 120 extra klimaatmaatregelen te nemen om te zorgen dat Nederland de klimaatdoelstelling haalt van 55 tot 60 procent minder CO2-uitstoot in 2030. Een van de aangekondigde maatregelen is een nieuwe subsidie om de uitrol van zonnepanelen op huurwoningen te stimuleren.

Harde eis
Aan het uittrekken van de 100 miljoen euro voor woningcorporaties verbindt de minister wel een harde eis: de salderingsregeling moet afgebouwd.

Tijdens het debat in de Tweede Kamer over het aanvullende Klimaatpakket is nu duidelijk geworden dat de Partij van de Arbeid (PvdA) geen genoegen neemt met de 100 miljoen euro. Minister Jetten toonde zich tijdens het debat juist nog blij met zijn aangekondigde maatregel. ‘Zonnepanelen zijn voor woningcorporaties een rendabele investering die ze voor hun rekening kunnen nemen. Ze kunnen hun huurders daarmee een prettiger huis aanbieden, met een lagere energierekening, door meer eigen opwek. Waar stokt het nou in de uitrol? Het stokt vooral op de volgende punten. Heb je een projectleider om dat project beet te pakken? Heb je de tijd om je huurders over het plan te informeren en om ervoor te zorgen dat 70 procent van de huurders, of meer, ook instemt met de uitrol van die zonnepanelen? Je ziet dat woningcorporaties wel sneller willen, maar omdat ze de tijd en de mensen niet hebben om die projecten goed te begeleiden, lukt het ze niet. Dat is onder andere waar dat bedrag, dat in het aanvullende Klimaatpakket zit, aan gelinkt is.’

Vragen Eerste Kamer

De Tweede Kamer stemde half februari in met het wetsvoorstel dat de afbouw van de salderingsregeling regelt, maar de Eerste Kamer heeft extra uitleg van minister Jetten gevraagd.

De Eerste Kamerleden hebben de minister eind maart tientallen kritische vragen toegestuurd over het wetsvoorstel om de salderingsregeling voor zonnepanelen vanaf het kalenderjaar 2025 stapsgewijs af te bouwen. Jetten moet die vragen nog altijd beantwoorden, ondanks het verzoek van de Eerste Kamer om de vragen uiterlijk 7 april te beantwoorden. De hoop die de minister uitsprak om voor de zomer groen licht te krijgen voor de afbouw van het salderen, lijkt dan ook ijdele hoop.

Weinig onder de indruk
Joris Thijssen van de PvdA toonde zich op zijn beurt tijdens het debat weinig onder de indruk van de aangekondigde maatregel. ‘Die 100 miljoen zag ik ook. In dat debat over de salderingsregeling bleek volgens mij het volgende. De woningcorporaties zeiden niet alleen dat ze de mensen moesten hebben om de zonnepanelen neer te leggen. Het ging er hiernaast ook over dat er te weinig overblijft om door te geven aan de huurders als de salderingsregeling wordt aangepast. Huurders gaan dan ook in verzet komen, want wat hebben ze er dan aan? Mijn partij denkt dus wel dat er meer nodig is dan die 100 miljoen om echt te zorgen dat er op grote schaal zonnepanelen op huurdaken komen.’

Met de uitspraken van Thijssen in het achterhoofd, lijkt de kans klein dat de PvdA in de Eerste Kamer het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling gaat goedkeuren. Daarmee wordt het voor minister Jetten bijzonder lastig om in de nieuwe Eerste Kamer – waar de PvdA samen met GroenLinks een fractie vormt – een meerderheid te behalen. Eerder werd namelijk al duidelijk dat als de BoerBurgerBeweging (BBB) de beslissende stem heeft het wetsvoorstel waarschijnlijk zal sneuvelen, omdat partijleider Caroline van der Plas tijdens het debat in de Tweede Kamer duidelijk maakte pas te willen stoppen met het salderen als 5 miljoen huishoudens zonnepanelen hebben.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten