logowvhj2023
© Worawat Dechatiwong | Dreamstime.com
© Worawat Dechatiwong | Dreamstime.com
4 mei 2023

Ook Senaat Amerika stemt voor herstel importheffing zonnepanelen, wachten op veto Biden

Na het Huis van Afgevaardigden heeft de Amerikaanse Senaat voor het herstellen van de importheffingen op zonnecellen en zonnepanelen voor 4 Aziatische landen gestemd. Het wachten is op het veto van president Biden.

Het Huis van Afgevaardigden – dat samen met de Senaat het Amerikaanse Congres vormt – stemde eerder al voor de resolutie om de importheffingen voor pv-producten uit Cambodja, Maleisië, Thailand en Vietnam te herstellen.

Veto
Met behulp van de Congressional Review Act (CRA) – die stelt dat het Amerikaanse Congres regels kan intrekken die door de president zijn uitgevaardigd als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan – namen de Republikein Bill Posey en de Democraat Dan Kildee afgelopen januari het initiatief om de import van de zonnepanelen uit de 4 Aziatische landen alsnog te blokkeren.

Omdat er eerder echter geen twee derde meerderheid van het Huis van Afgevaardigden voor het herstel van de importheffingen heeft gestemd, lijkt het door president Biden aangekondigde veto niet geblokkeerd te kunnen worden.

56-41
Tijdens de stemming in de Senaat stemden 56 senatoren voor en 41 senatoren tegen de resolutie die nu naar president Biden toe gaat. Die heeft dus gezworen zijn veto uit te spreken over de wetgeving en er wordt niet genoeg steun verwacht in het Congres om een presidentieel veto op te heffen.

Desondanks stemden 9 Democraten in de Senaat samen met de Republikeinen voor het beëindigen van de opschorting van de importheffing.

Voor- en tegenstanders
Voorstanders van de resolutie zeggen dat de 2-jarige opschorting van de importheffingen Chinese producenten in staat stelt de Amerikaanse handelswetten te omzeilen en de ongunstige marktomstandigheden voor Amerikaanse producenten verlengt.

Tegenstanders van het herstellen van de importheffingen – waaronder de brancheorganisatie Solar Energy Industries Association – stellen dat het intrekken van de opschorting de uitrol van zonne-energie in Amerika zal stagneren. De Democratische senator Jacky Rosen – die tegen de resolutie stemde – stelt in een open brief dat de importheffingen ‘een vernietigende slag zullen toebrengen aan de Amerikaanse pv-industrie, banen zullen vernietigen, energiekosten zullen verhogen en het Amerikaanse vermogen om energieonafhankelijkheid te bereiken, zullen verminderen’.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.