Solar Magazine - Amerikaans ministerie: 4 fabrikanten omzeilen importheffingen op zonnecellen en zonnepanelen uit China
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Amerikaans ministerie: 4 fabrikanten omzeilen importheffingen op zonnecellen en zonnepanelen uit China
© Floriano Rescigno | Dreamstime.com

Amerikaans ministerie: 4 fabrikanten omzeilen importheffingen op zonnecellen en zonnepanelen uit China

Het Amerikaanse ministerie van Handel heeft de voorlopige bevindingen bekendgemaakt in het onderzoek naar omzeiling van importheffingen op zonnecellen en zonnepanelen uit China. 4 fabrikanten zijn schuldig bevonden.

Het Amerikaanse ministerie opende afgelopen maart een onderzoek naar de omzeiling van importheffingen. Dit na een verzoek tot handhaving en onderzoek dat werd ingediend door Auxin Solar, omdat de importheffingen op Chinese zonnepanelen zouden worden omzeild via Cambodja, Maleisië, Thailand en Vietnam. En dat riep herinneringen op aan het Europese importheffingendossier waarin een groot aantal bedrijven veroordeeld is voor het omzeilen van de importheffingen.

Schuldig
Auxin Solar beweert in de klacht dat 8 zonne-energiebedrijven die zonnecellen en zonnepanelen produceren de componenten in China vervaardigen en die zonnecellen en zonnepanelen vervolgens naar Cambodja, Maleisië, Thailand en/of Vietnam sturen voor kleine verwerking voordat ze naar de Verenigde Staten worden geëxporteerd.

Dergelijke acties komen volgens het Amerikaanse ministerie neer op een poging om de bestaande antidumpingrechten en compenserende rechten op zonnecellen en -modules uit China te omzeilen. Het ministerie stelt de handelsverstorende acties die de Amerikaanse industrieën, arbeiders en bedrijven ondermijnen hard aan te willen pakken.

Het ministerie heeft voorlopig vastgesteld dat 4 van de 8 onderzochte bedrijven proberen de Amerikaanse heffingen te omzeilen door kleine bewerkingen uit te voeren in een van de Zuidoost-Aziatische landen voordat ze naar de Verenigde Staten worden geëxporteerd.

Derde land

Bedrijf

Bevindingen

Cambodja

BYD Hong Kong

Schuldig aan omzeiling

New East Solar

Niet schuldig aan omzeiling

Maleisië

Hanwha

Niet schuldig aan omzeiling

Jinko

Niet schuldig aan omzeiling

Thailand

Canadian Solar

Schuldig aan omzeiling

Trina Solar

Schuldig aan omzeiling

Vietnam

Boviet

Niet schuldig aan omzeiling

Vina Solar

Schuldig aan omzeiling

Landelijke omzeilingsbevinding
Het ministerie stelt dat er ook nog een aantal bedrijven in Maleisië, Thailand en Vietnam zijn die tijdens het onderzoek niet gereageerd hebben op het verzoek van het ministerie om informatie te verschaffen. Het ministerie gaat ervan uit dat deze bedrijven zich schuldig maken aan omzeiling van de importheffingen.

Omdat het ministerie in haar voorlopige bevinden heeft vastgesteld dat er omzeiling plaatsvindt in elk van de 4 Zuidoost-Aziatische landen, spreekt het van een ‘landelijke’ omzeilingsbevinding. Daarmee duidt het ministerie simpelweg het land aan als een land van waaruit zonnecellen en zonnepanelen met als oorsprong China worden geëxporteerd. Het ministerie hanteert geen invoerverbod voor zonnecellen en zonnepanelen uit deze landen, maar bedrijven in deze landen moeten via certificering aantonen dat ze zich niet schuldig maken aan omzeiling van de antidumpingrechten en compenserende rechten.

Vervolgproces
De bevindingen zijn voorlopig en als volgende stap zal het Amerikaanse ministerie de komende maanden persoonlijke audits uitvoeren om de informatie te verifiëren die aan de basis ligt van de bevindingen. Bovendien krijgen alle partijen de gelegenheid om commentaar te leveren op de bevindingen van het ministerie. Deze zal het ministerie in overweging nemen alvorens haar definitieve besluit te nemen, dat momenteel gepland staat voor 1 mei 2023.

Oorlogswet
Onafhankelijk van de uiteindelijke beslissing van het ministerie, bepaalt de presidentiële proclamatie van afgelopen zomer – president Biden trok een oorlogswet uit de kast om de import uit de 4 Aziatische landen te faciliteren – dat er tot juni 2024 geen importrechten zullen worden geïnd op de invoer van zonnecellen en zonnepanelen uit de betreffende landen.

Dit geeft Amerikaanse importeurs volgens het ministerie voldoende tijd om de toeleveringsketens aan te passen en ervoor te zorgen dat de inkoop niet plaatsvindt bij bedrijven die de Amerikaanse wet overtreden.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2023

De Marktgids Zonne-energie 2023 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Zakelijke verkopen mogen niet opnieuw achterblijven, Vlaamse en Nederlandse zonne-energiesector verwachten...
Vacatures
SolarNRG zoekt:

Calculator Zonnestroom

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
SolarNRG zoekt:

BIM Modelleur

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!