logo
wvhj2023
© Lunamarina | Dreamstime.com
© Lunamarina | Dreamstime.com
30 januari 2023

Amerikaanse congresleden willen import zonnepanelen uit Azië alsnog blokkeren

Het Democratische congreslid Dan Kildee en het Republikeinse congreslid Bill Posey hebben een resolutie van afkeuring ingediend om vrijstelling voor de import van zonnepanelen uit 4 Aziatische landen op te schorten.

President Biden trok vorig jaar zomer een oorlogswet uit de kast om de import uit Cambodja, Maleisië, Thailand en Vietnam te faciliteren zodat er tot juni 2024 geen importrechten zullen worden geïnd voor zonnecellen en zonnepanelen uit de 4 landen. In de tussentijd wil Biden de Amerikaanse productieketen herstellen.

Omzeiling
Afgelopen december deelde het Amerikaanse ministerie van Handel echter de voorlopige bevindingen van onderzoek naar omzeiling van importheffingen op zonnecellen en zonnepanelen uit China door producten om te leiden via Cambodja, Maleisië, Thailand en Vietnam.

Onafhankelijk van de uiteindelijke beslissing van het ministerie worden er door de eerdere actie van Biden tot juni 2024 geen importrechten geïnd op de invoer van zonnecellen en zonnepanelen uit de betreffende landen.

Intrekken
Met behulp van de Congressional Review Act (CRA) – die stelt dat het Congres regels kan intrekken die door de uitvoerende macht zijn uitgevaardigd als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan – willen Kildee en Posey alsnog importheffingen invoeren.

‘We kunnen niet toestaan dat buitenlandse zonne-energiefabrikanten de handelswetgeving schenden, vooral niet als dit ten koste gaat van Amerikaanse arbeiders en bedrijven’, aldus Kildee. ‘De regering-Biden ontdekte in haar eigen onderzoek dat China de Amerikaanse tarieven op de invoer van zonne-energie ontwijkt, maar heeft de actie in deze kwestie onderbroken, wat onaanvaardbaar is. Deze tweeledige wetgeving, gesteund door Democraten en Republikeinen, zal deze misplaatste regel intrekken om de Amerikaanse handelswetgeving af te dwingen zoals het Congres het bedoeld heeft en om de Amerikaanse binnenlandse productie-industrie voor zonne-energie te helpen groeien om aan de energiebehoeften van ons land te voldoen.’

Ondermijnen
Congreslid Kildee heeft in het recente verleden meermaals actie ondernomen om de binnenlandse productie van zonne-energieproducten te stimuleren. Zo was hij betrokken bij de Solar Energy Manufacturing for America Act (SEMA) die werd aangenomen als onderdeel van de Inflation Reduction Act (IRA). Ook drong hij er samen met andere congresleden bij de regering-Biden met succes op aan om te voorkomen dat Chinese zonne-energieproducten die met dwangarbeid zijn gemaakt Amerika binnenkomen, en om te helpen de Uyghur Forced Labour Prevention Act in 2022 in wet om te zetten. Bij zijn nieuwste initiatief trekt hij samen op met Republikein Posey.

‘De Communistische Partij van China mag onze handelswetten niet omzeilen en de Amerikaanse productie ondermijnen’, vult Congreslid Posey aan. ‘Onze federale regering zou achter Amerikaanse bedrijven moeten gaan staan en de leiding moeten nemen om ons concurrentievermogen over de hele wereld te vergroten, vooral als het gaat om de energieonafhankelijkheid van ons land.’

Onverdedigbaar
Michael Stumo, chief executive officer van belangenvereniging Coalition for a Prosperous America (CPA), is blij met het initiatief van Kildee en Posey. ‘In een tijd waarin Amerikaanse fabrikanten miljarden dollars investeren om de binnenlandse productie te stimuleren als gevolg van de Inflation Reduction Act, is het onverdedigbaar dat de regering-Biden dit wil ondermijnen door Chinese fabrikanten vrij spel te geven voor het illegaal overtreden van de Amerikaanse handelswet ten nadele van Amerikaanse bedrijven en Amerikaanse arbeiders. Het Huis van Afgevaardigden zou deze tweeledige wetgeving moeten goedkeuren, en de Senaat zou snel moeten volgen.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten