Solar Magazine - De betekenis van Bidens Inflation Reduction Act voor de Amerikaanse zonne-energiesector
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
De betekenis van Bidens Inflation Reduction Act voor de Amerikaanse zonne-energiesector
© Petr Svec | Dreamstime.com

De betekenis van Bidens Inflation Reduction Act voor de Amerikaanse zonne-energiesector

Na de Senaat heeft ook het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden voor de Inflation Reduction Act van de Democraten gestemd. Zodra president Biden de wet ondertekent, kan de uitrol van het grote klimaatplan van start.

Maar wat gaat de ‘inflatiereductiewet’ eigenlijk voor de Amerikaanse zonne-energiesector betekenen? De redactie van Solar Magazine neemt de nieuwe wet, waarmee een investering van 437 miljard Amerikaanse dollar gemoeid is, onder de loep…

40 procent minder CO2
De Inflation Reduction Act draait niet alleen om het klimaat, want zo regelt de wet ook dat senioren voor geneesmiddelen op recept nooit meer dan 2.000 Amerikaanse dollar per jaar hoeven te betalen en wordt voor 13 miljoen Amerikanen de ziektekostenverzekeringspremie met 800 Amerikaanse dollar verlaagd. Maar bovenal moet Bidens Inflation Reduction Act de CO2-uitstoot terugdringen, naar verwachting met 40 procent. Dat is het leeuwendeel van de Amerikaanse ambitie om 50 tot 52 procent minder CO2 uit te stoten in 2030.

‘Maar met dit wetsvoorstel wordt ook de grootste investering ooit gedaan in de bestrijding van de existentiële crisis van klimaatverandering’, aldus president Biden. ‘Het pakt de klimaatcrisis aan en versterkt onze energiezekerheid, door banen te creëren voor de productie van zonnepanelen, windturbines en elektrische voertuigen in Amerika met Amerikaanse arbeiders. Het verlaagt de energiekosten van Amerikaanse gezinnen met honderden dollars per jaar.’

Belastingvoordeel
De wet zal consumenten een reeks mogelijkheden geven om hun energierekening te verlagen door energiezuinige en elektrische apparaten, schone voertuigen en zonnepanelen te kopen en te investeren in de energie-efficiëntie van hun woningen. Een aanzienlijk deel van de financiering gaat naar huishoudens met lagere inkomens en achtergestelde gemeenschappen.

Er wordt namelijk 9 miljard Amerikaanse dollar vrijgemaakt voor consumenten met een laag inkomen. Verder wordt 10 jaar lang de belasting voor Amerikaanse burgers verminderd om hun huis te verduurzamen met warmtepompen en zonnepanelen.

Amerikaanse productie
De wet voorziet ook in een investering van meer dan 60 miljard dollar in de binnenlandse industrie, wat moet leiden tot meer ‘schone’ banen voor Amerikaanse werknemers. Zo wordt de belasting voor bedrijven verminderd – naar schatting met 30 miljard Amerikaanse dollar – om de nationale productie van zonnepanelen, windmolens, batterijen en kritieke mineralen te versnellen.

Verder gaat er 10 miljard Amerikaanse dollar naar investeringskredieten voor het bouwen van nieuwe fabrieken voor elektrische auto’s, windmolens en zonnepanelen. Bovendien komt er 2 miljard Amerikaanse dollar beschikbaar om bestaande autofabrieken geschikt te maken voor de productie van schone voertuigen en 20 miljard Amerikaanse dollar aan leningen voor de realisatie van nieuwe, schone autofabrieken.

Schone elektriciteit
​Een laatste belangrijk onderdeel van de inflatiereductiewet zijn de belastingkredieten die Amerikaanse staten en elektriciteitsbedrijven kunnen krijgen om de overgang naar schone elektriciteit te versnellen. Voor duurzame-energiebronnen en energieopslag komt ongeveer 30 miljard Amerikaanse dollar aan gerichte subsidie- en leningsprogramma’s beschikbaar.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

De september 2023-editie van Solar Magazine besteedt onder meer aandacht aan teruglopende verkopen van zonnepaneelinstallateurs, de Tweede Kamerverkiezingen, recycling van zonnepanelen, het op stoom komen van de uitrol van de realtime interface en de...
Vacatures
Wattkraft Benelux zoekt:

Senior Business Developer Energy Storage Solutions

32-40 uur - Utrecht
RABLE zoekt:

Account Manager

Fulltime (40 uur) - Delft
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!