logo
wvhj2023
© Rudmer Zwerver | Dreamstime.com
© Rudmer Zwerver | Dreamstime.com
10 mei 2023

Postcoderoossubsidie: 51 pv-projecten opgeleverd in eerste kwartaal, 70 nieuwe beschikkingen afgegeven

In het eerste kwartaal van 2023 is het aantal met de SCE-subsidie gerealiseerde pv-projecten met 51 stuks gegroeid. De opgeleverde postcoderoosprojecten zijn goed voor circa 4,3 megawattpiek aan zonnepanelen.

De ‘postcoderoossubsidie’ beleefde afgelopen kalenderjaar zijn tweede jaargang en eerder dit jaar werd duidelijk dat een groot aantal beschikte subsidieprojecten inmiddels is gesneuveld. Ook in de eerste 3 maanden van het kalenderjaar is er een flink aantal beschikkingen verloren gegaan.

70 nieuwe projecten
Uit de subsidieronde van het kalenderjaar 2021 zijn inmiddels 371 pv-projecten vervallen, goed voor een vermogen van 29,25 megawattpiek. Daarmee is nu al 46 procent van het beschikte vermogen vervallen.

Tegelijkertijd zijn er in de nog openstaande subsidieronde van 2023 al 70 nieuwe beschikkingen voor pv-projecten afgegeven; goed voor een vermogen van 18,78 megawattpiek.

Zonnepark Lanakerveld
De meest in het oog springende energiecoöperatie die in 2023 subsidie heeft weten te bemachtigen is Coöperatie Maasstroom UA. Die wist 26 beschikkingen met alle een vermogen van 465 kilowattpiek – in totaal 12,1 megawattpiek – te verkrijgen. Door de oprichting van Coöperatie Maasstroom komt er voor Maastrichtse bewoners van sociale huurwoningen zonnestroom beschikbaar van Zonnepark Lanakerveld dat op initiatief van de gemeente gerealiseerd wordt. Voor deze zonneweide heeft de energiecoöperatie plek voor 2.400 huurders.

Snelweg A28
Coöperatie GOED heeft in de huidige subsidieronde 6 beschikkingen voor in totaal 952 kilowattpiek verkregen, waarbij het grootste project uit 2 beschikkingen bestaat voor in totaal 600 kilowattpiek.

Het betreft een zonnepark in de oksel van snelweg A28. Bij de afrit Assen-West ligt namelijk een stuk braakliggende grond dat door de gemeente Assen is aangewezen als geschikte plek voor een zonneweide; deze wordt door coöperatie GOED gerealiseerd.

Zuid Esmarke
De laatste energiecoöperatie die een flink volume aan beschikking heeft verkregen, is Enschede Energie.

Het gaat om 5 beschikkingen van 450 kilowattpiek per stuk en 2,25 megawattpiek in totaal verkregen. Het gaat om 2 zonneparken in Zuid Esmarke en De Elsmoat en De Roodmolen.

Overijssel nog altijd aan kop
De provincie Overijssel is nog altijd de absolute koploper als het gaat om het gerealiseerde vermogen aan pv-projecten met 4,80 megawattpiek. Zuid-Holland en Gelderland completeren de top 3.

Qua aantal gerealiseerde pv-projecten met postcoderoossubsidie is echter niet Overijssel, maar Gelderland de koploper. Zuid-Holland is ook hier de nummer 2.

Flevoland hekkensluiter
Wat betreft het nog te realiseren volume is de provincie Overijssel in het eerste kwartaal van dit kalenderjaar voorbijgestoken door de provincie Limburg. Dat is volledig te danken aan het eerder genoemde zonnepark Lanakerveld. Qua aantal positieve beschikkingen die nog gerealiseerd moeten worden, leidt Overijssel nog wel de dans.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten