Solar Magazine - Salderingsregeling | Eigen Huis presenteert voorbeeldbrief voor klacht maandelijks salderen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Salderingsregeling | Eigen Huis presenteert voorbeeldbrief voor klacht maandelijks salderen
© Hilda Weges | Dreamstime.com

Salderingsregeling | Eigen Huis presenteert voorbeeldbrief voor klacht maandelijks salderen

De Vereniging Eigen Huis heeft een voorbeeldbrief opgesteld waarmee eigenaren van zonnepanelen een klacht kunnen indienen als de salderingsregeling op maandbasis en niet op jaarbasis wordt toegepast.

Afgelopen week riep de Vereniging Eigen Huis energiemaatschappij Budget Energie al op om bij huiseigenaren van zonnepanelen met een variabel contract per direct weer op jaarbasis te salderen, omdat het energiebedrijf dit op maandbasis doet.

Geschillencommissie
Na klachten van zonnepaneeleigenaren over Budget Energie herhaalde de Autoriteit Consument & Markt (ACM) half augustus haar standpunt dat salderen jaarlijks moet. Minister Jetten heeft hiertoe een nota van wijziging naar de Tweede Kamer toegestuurd waarmee hij de verplichting voor energiebedrijven om jaarlijks te salderen in de wet wil verduidelijken.

De voorbeeldbrief die Vereniging Eigen Huis heeft opgesteld, kunnen consumenten opsturen naar hun energiebedrijf. Consumenten wordt daarbij aangeraden om – als ze bewijs willen hebben dat ze de brief verzonden hebben en deze ontvangen is door de leverancier – de brief aangetekend te versturen. Als een consument het geschil wil voorleggen aan de Geschillencommissie Energie, benadrukt Eigen Huis dat dit binnen 12 maanden moet gebeuren nadat voor het eerst geklaagd is bij de energieleverancier.

Tekst voorbeeldbrief
De tekst van de voorbeeldbrief is als volgt:

‘Sinds <datum> heb ik een energiecontract met uw bedrijf. Door de opwek van mijn zonnepanelen lever ik regelmatig elektriciteit terug aan het elektriciteitsnet. Op basis van de wettelijke salderingsregeling (art. 31c Elektriciteitswet) moet de hoeveelheid afgenomen elektriciteit worden weggestreept (gesaldeerd) tegen de hoeveelheid teruggeleverde elektriciteit. Uit de wetsgeschiedenis blijkt dat dit op jaarbasis moet gebeuren, zoals minister Jetten heeft aangegeven in zijn antwoord aan de Tweede Kamer.

Helaas bent u (eenzijdig) overgegaan tot saldering op maandbasis. Hierdoor wordt veel minder van de door mij teruggeleverde elektriciteit gesaldeerd en lijd ik dus nadeel. Ik ben het hier uiteraard niet mee eens. Temeer niet omdat saldering op jaarbasis tot voor kort ook door u werd toegepast en ik op basis van de door u verstrekte informatie erop mocht vertrouwen dat dit zou worden voortgezet.

Ik verzoek u dan ook dringend om alsnog (met terugwerkende kracht) de door mij teruggeleverde elektriciteit op jaarbasis te salderen en dit binnen 14 dagen na de datum van deze brief aan mij schriftelijk te bevestigen. Indien u hieraan niet voldoet dan overweeg ik verdere stappen te ondernemen, waaronder het geschil voor te leggen aan de Geschillencommissie Energie.’

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Maart 2023

Certificeringsregeling in de maak bij InstallQ: ‘Licence to operate voor zakelijke pv-projecten’ iMVO-convenant hernieuwbare energie klaar: ‘Zonne-energiesector mag ogen niet sluiten, niks doen geen optie’ NIYATA...
Vacatures
Kremer Techniek zoekt:

PV Monteur

Fulltime (40 uur) - 's-Heerenberg
kWh People zoekt:

Senior Projectontwikkelaar Zonnestroom

Fulltime (40 uur) - Omgeving Nijmegen
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!