Solar Magazine - Salderingsregeling: Consumentenbond schrapt Budget Energie uit Energievergelijker om maandelijks salderen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Salderingsregeling: Consumentenbond schrapt Budget Energie uit Energievergelijker om maandelijks salderen
© Fokke Baarssen | Dreamstime.com

Salderingsregeling: Consumentenbond schrapt Budget Energie uit Energievergelijker om maandelijks salderen

De Consumentenbond heeft Budget Energie uit zijn Energievergelijker gehaald omdat het de regels rondom salderen negeert. Het energiebedrijf saldeert op maandbasis in plaats van op jaarbasis.

Eerder deze week deed Vereniging Eigen Huis al een oproep aan Budget Energie om bij eigenaren van zonnepanelen met een variabel contract niet langer op maandbasis, maar op jaarbasis te salderen.

Stuk duurder
‘Budget Energie saldeert bij klanten met een variabel contract per maand. Daardoor kunnen die hun verbruik in de donkere wintermaanden, waarin ze zelf weinig stroom opwekken, niet verrekenen met een eerder opgewekt overschot aan stroom in de zonnige maanden’, aldus Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond. ‘Terwijl dat juist de crux van de salderingsregeling is. Per saldo zijn zonnepaneelhouders zo dus een stuk duurder uit dan bij jaarlijks salderen. Dat vinden we oneerlijk.’

Hoewel in de huidige Elektriciteitswet niet heel duidelijk staat dat salderen op jaarbasis moet – en minister Jetten dit in de wet gaat verduidelijken (red. zie kader) – is dat volgens minister Jetten wel altijd de intentie geweest van de salderingsregeling. Molenaar hierover: ‘Budget Energie doet alsof zijn neus bloedt, maar afwijken van de intentie van de wet is onrechtmatig.’

Vrijopnaam ook fout
De Consumentenbond meldt dat ook energieleverancier Vrijopnaam maandelijks saldeert. De Consumentenbond heeft zowel Budget Energie als Vrijopnaam aangeschreven en de ACM geïnformeerd. De toezichthouder heeft laten weten dat ze juridisch geen mogelijkheid heeft om in te kunnen grijpen. Maar ze roept de energiebedrijven wel op om hun werkwijze aan te passen.

De Consumentenbond meldt alle energieleveranciers uit zijn Energievergelijker die maandelijks salderen te gaan weren en roept andere vergelijkingswebsites op om hetzelfde te doen.

Salderen op jaarbasis wettelijk vastgelegd

Na klachten van zonnepaneeleigenaren over Budget Energie herhaalde de Autoriteit Consument & Markt (ACM) half augustus haar standpunt dat salderen jaarlijks moet.

Daarbij merkte de autoriteit wel op dat dit niet letterlijk in de wet staat. Minister Jetten voor Klimaat en Energie liet vervolgens weten dat de energiebedrijven wat hem betreft niet op maand- of kwartaalbasis mogen salderen.

Hij heeft de Tweede Kamer inmiddels een nota van wijziging toegestuurd waarmee hij de verplichting voor energiebedrijven om jaarlijks te salderen in de wet wil verduidelijken. Ondertussen is een consument met zonnepanelen vanwege de kwestie een rechtszaak gestart tegen Budget Thuis; het energiebedrijf achter Budget Energie.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Maart 2023

Certificeringsregeling in de maak bij InstallQ: ‘Licence to operate voor zakelijke pv-projecten’ iMVO-convenant hernieuwbare energie klaar: ‘Zonne-energiesector mag ogen niet sluiten, niks doen geen optie’ NIYATA...
Vacatures
Soly zoekt:

Technisch Operationeel Manager Zonne-energie

Fulltime (40 uur) - Groningen, 9727 DW 5
Kremer Techniek zoekt:

PV Monteur

Fulltime (40 uur) - 's-Heerenberg
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!