Solar Magazine - Rechtszaak salderingsregeling zonnepanelen: Budget Energie krijgt uitstel tot 25 november
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Rechtszaak salderingsregeling zonnepanelen: Budget Energie krijgt uitstel tot 25 november
© Frank Cornelissen | Dreamstime.com

Rechtszaak salderingsregeling zonnepanelen: Budget Energie krijgt uitstel tot 25 november

De rechtbank Amsterdam heeft Budget Energie nog eens 4 weken uitstel verleend in de rechtszaak van een consument met zonnepanelen die het bedrijf voor de rechter daagde, omdat het op maandbasis saldeert.

De rechtszaak draait specifiek om het door Budget Energie onjuist toepassen van de salderingsregeling. Doordat het energiebedrijf de salderingsregeling op maandbasis toepast, wordt de door de consument in de zomer teruggeleverde energie niet meer verrekend met in de winter afgenomen energie. Daardoor zal de elektriciteitsrekening van de zonnepaneeleigenaar honderden euro’s per jaar hoger uitvallen dan wanneer saldering per jaar wordt gehanteerd.

4 weken extra
Afgelopen september besloot de consument het energiebedrijf daarom voor de rechter te dagen. Daarbij vroeg Budget Energie direct uitstel voor het indienen van zijn antwoorden op de dagvaarding. De energieleverancier heeft nu dus met succes nog eens 4 weken extra uitstel aangevraagd.

‘Budget Energie heeft het internationale advocatenkantoor NautaDutilh in de arm genomen’, vertelt de zonnepaneeleigenaar die zelf ook advocaat is. ‘Het lijkt erop dat het energiebedrijf ziet dat dit een principiële zaak is en dat ze er het beste van willen maken. De advocaatkosten die Budget Energie maakt, zullen de financiële kosten van mijn persoonlijke zaak flink overstijgen.’

Bekijk een overzicht van thuisbatterijen om zonne-energie op te slaan die in Nederland te koop zijn hier in de Solar Magazine Productzoeker.

Salderen op jaarbasis wettelijk vastgelegd

Na klachten van zonnepaneeleigenaren over Budget Energie herhaalde de Autoriteit Consument & Markt (ACM) half augustus haar standpunt dat salderen jaarlijks moet.

Daarbij merkte de autoriteit wel op dat dit niet letterlijk in de wet staat. Minister Jetten voor Klimaat en Energie liet vervolgens weten dat de energiebedrijven wat hem betreft niet op maand- of kwartaalbasis mogen salderen.

Hij heeft de Tweede Kamer inmiddels een nota van wijziging toegestuurd waarmee hij de verplichting voor energiebedrijven om jaarlijks te salderen in de wet wil verduidelijken

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Maart 2023

Certificeringsregeling in de maak bij InstallQ: ‘Licence to operate voor zakelijke pv-projecten’ iMVO-convenant hernieuwbare energie klaar: ‘Zonne-energiesector mag ogen niet sluiten, niks doen geen optie’ NIYATA...
Vacatures
Everday zoekt:

Field Service Engineer

Fulltime (40 uur) - Rosmalen, Graafsebaan 135
Triple Solar zoekt:

CFO

Fulltime (40 uur) - Amsterdam, 1033 SH, TT Vasumweg 170
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!