De onderstaande 10 berichten werden dit kalenderjaar het meest gelezen.
- Minister: ‘Consumenten met zonnepanelen kunnen terugverdientijd zelf flink verlagen’
Minister Hermans ziet vooralsnog geen mogelijkheid om de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) in te zetten om consumenten met zonnepanelen te helpen het eigen verbruik te verhogen. De minister van Klimaat en Groene Groei stelde eerder al dat het kabinet verwacht dat de uitrol van zonnepanelen de komende jaren minder stevig zal zijn dan in de afgelopen jaren, maar niet zal stilvallen.
- Nieuw kabinet schrapt salderingsregeling zonnepanelen per 1 januari 2027
De salderingsregeling voor zonnepanelen moet per 1 januari 2027 volledig worden geschrapt. Dat schrijven PVV, NSC, VVD en BoerBurgerBeweging (BBB) die het nieuwe kabinet vormen in hun hoofdlijnenakkoord. Waar de 4 partijen in het hoofdlijnenakkoord ‘Hoop, lef en trots’ met geen woord reppen over zonnepanelen, schrijven ze in de budgettaire bijlage de salderingsregeling per 1 januari 2027 volledig te willen schrappen.
- Rechter geeft gemeente gelijk, belastingaanslag voor zonnepanelen terecht
De rechtbank Zeeland-West-Brabant stelt dat de gemeente Tilburg terecht 2 belastingaanslagen heeft opgelegd vanwege de aanwezigheid van zonnepanelen op het dak van een distributiecentrum. De zonnepaneelinstallatie is geplaatst op het dak van het gebouw, maar de zonnepaneelinstallatie is in handen van een ander bedrijf dan de gebouweigenaar.
- Belastingplan 2025 | Salderen voor eigenaar zonnepanelen voordeliger dan verwacht, energiebelasting minder snel verlaagd
Consumenten met zonnepanelen mogen in 2025 iets meer salderen, omdat de energiebelasting op stroom minder snel omlaaggaat dan verwacht. De salderingsregeling pakt voor zonnepaneelbezitters zo gunstiger uit. Traditiegetrouw heeft aanpassing van de energiebelasting op elektriciteit directe invloed op het salderen en daarmee de terugverdientijd van zonnepanelen voor consumenten.
- Einde salderingsregeling zonnepanelen stap dichterbij na groen licht ministerraad
Het kabinet heeft de volgende stap gezet om de salderingsregeling voor zonnepanelen per 1 januari 2027 stop te zetten. De ministerraad heeft ingestemd met de voorbereidingen van een wetsvoorstel. De ministerraad heeft een aantal besluiten genomen over het Belastingplan 2025.
- (En nou is het) Afgelopen met: terugverdientijd van zonnepanelen
‘Om het met Lubach te zeggen, vlammenwerper in de hand: “En nou is het afgelopen met: Terugverdientijd!”. Het was de laatste maanden weer een trending topic op de website van Solar Magazine’, aldus redactieraadlid Ando Kuypers (TNO) in zijn column.
- Kabinet bevestigt einde salderingsregeling zonnepanelen in regeerprogramma
Het kabinet bevestigt in het regeerprogramma dat de salderingsregeling voor zonnepanelen per 1 januari 2027 stopgezet wordt. Daarmee wordt de ambitie uit het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB overgenomen. Het kabinet geeft in het regeerprogramma een verdere uitwerking van het hoofdlijnenakkoord dat half mei gepresenteerd werd.
- Minister gaat terugregelen zonnepanelen bij consumenten onderzoeken
Demissionair minister Jetten gaat het op afstand terugregelen van zonnepanelen bij consumenten om zo de problemen met uitvallende omvormers terug te dringen, onderzoeken. Eind 2024 moet het onderzoek klaar zijn. De Nederlandse netbeheerders ontvangen steeds vaker klachten van consumenten van wie de omvormers van zonnepanelen uitschakelen.
- Einde aan terugleverboete consument met zonnepanelen door samenwerking Innova Energie en SolarNRG
SolarNRG slaat de handen ineen met Innova Energie om consumenten die zonnepanelen kopen een vast energiecontract zonder terugleverboete aan te bieden. De klanten mogen jaarlijks 3.000 kilowattuur stroom terugleveren. Klanten die zonnepanelen kopen bij SolarNRG en tussen 2 september en 31 december 2024 een 3-jarig energiecontract met een vast tarief afsluiten bij Innova Energie, mogen jaarlijks 3.000 kilowattuur zonne-energie terugleveren zonder terugleverkosten te hoeven betalen.
- Vattenfall start verkoop zonnestroomboiler om stroom zonnepanelen direct te gebruiken
Vattenfall start met de verkoop van een zonnestroomboiler. Het energiebedrijf wil hiermee consumenten de stroom die ze opwekken met zonnepanelen direct zelf laten gebruiken voor het verwarmen van water. De energieleverancier start in september met de levering van de zonnestroomboiler, in essentie een elektrische boiler, die uit een cilindervormig voorraadvat van 80 tot 150 liter en een energieverdeler bestaat.
Lees het volledige Solar Magazine Jaaroverzicht hieronder in de december 2024-editie van Solar Magazine.