De minister van Klimaat en Groene Groei stelde eerder al dat het kabinet verwacht dat de uitrol van zonnepanelen de komende jaren minder stevig zal zijn dan in de afgelopen jaren, maar niet zal stilvallen.
Terugverdientijd zelf verlagen
De Tweede Kamer voerde afgelopen week een eerste debat over het wetsvoorstel van minister Hermans om de salderingsregeling per 1 januari 2027 stop te zetten. Daarbij stelden de Kamerleden een groot aantal vragen en deden ze meerdere voorstellen om het wetsvoorstel te wijzigen.
In antwoorden op vragen van de Tweede Kamerleden herhaalt minister Hermans nu haar eerdere uitspraken. ‘Zonnepanelen blijven zorgen voor een aanzienlijke besparing op de energierekening gedurende de technische levensduur van circa 25 jaar. Hiermee blijven zonnepanelen lonen. De uitrol van zon op dak zal in de komende jaren weliswaar minder sterk zijn dan in de afgelopen jaren, maar zal wel leiden tot een beheersbare groei die in relatie tot eigen verbruik en opbouw van het lokale energiesysteem in woonwijken kan worden bezien. Zonnepaneelbezitters kunnen zelf de terugverdientijd flink verlagen door het eigen verbruik van zelf opgewekte elektriciteit te verhogen.’
Geen mogelijkheden
Henri Bontenbal (CDA) en André Flach (SGP) vroegen Hermans afgelopen week hoe de minister denkt het eigen verbruik van consumenten met zonnepanelen te verhogen. Flach wilde weten of het kabinet voornemens is om een subsidieregeling in te zetten om het eigen verbruik te verhogen. Bontenbal en Pieter Grinwis (ChristenUnie) deden de suggestie om de subsidieregeling ISDE daarvoor te benutten.
Minister Hermans loopt hier echter nog niet warm voor. ‘Met het beëindigen van de salderingsregeling zal er al een financiële prikkel ontstaan voor zonnepaneelbezitters om zelf opgewekte elektriciteit zoveel mogelijk zelf te verbruiken in plaats van terug te leveren aan het net. Hiermee bespaart de zonnepaneelbezitter namelijk het volledige leveringstarief, inclusief belastingen. Huishoudens kunnen hier zelf maatregelen voor nemen. Het kabinet ziet op dit moment geen mogelijkheden om de ISDE in te zetten.’
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.