logo
wvhj2023
© Wirestock | Dreamstime.com
© Wirestock | Dreamstime.com
16 mei 2024

Nieuw kabinet schrapt salderingsregeling zonnepanelen per 1 januari 2027

De salderingsregeling voor zonnepanelen moet per 1 januari 2027 volledig worden geschrapt. Dat schrijven PVV, NSC, VVD en BoerBurgerBeweging (BBB) die het nieuwe kabinet vormen in hun hoofdlijnenakkoord.

Waar de 4 partijen in het hoofdlijnenakkoord ‘Hoop, lef en trots’ met geen woord reppen over zonnepanelen, schrijven ze in de budgettaire bijlage de salderingsregeling per 1 januari 2027 volledig te willen schrappen. 

Geen meerderheid in Eerste Kamer
De afschaffing van het salderen moet echter eerst nog door zowel de Tweede als Eerste Kamer goedgekeurd worden. Dat dit lukt, is niet zeker omdat de nieuwe coalitie in de Eerste Kamer niet over een meerderheid beschikt.

Nieuwkomer BoerBurgerBeweging (BBB) heeft weliswaar 16 zetels in handen, maar de VVD (10 zetels) en PVV (4 zetels) verloren bij de Provinciale Statenverkiezingen in de Eerste Kamer juist een aantal zetels. Bovendien heeft de NSC van Pieter Omtzigt helemaal geen senatoren in de Eerste Kamer. Onder aan de streep heeft de nieuwe coalitie daardoor slechts 30 van de 75 zetels in handen en is groen licht vanuit de Eerste Kamer voor het stopzetten van het salderen allerminst zeker.

Kostenpost
Dankzij de tegenstem van de BBB en GroenLinks-PvdA was het afgelopen februari namelijk juist de Eerste Kamer die het wetsvoorstel van minister Jetten verwierp om de salderingsregeling vanaf 1 januari 2025 stapsgewijs af te bouwen. De tegenstem van de BBB was ook in lijn met het verkiezingsprogramma van de partij, waarin de BBB aankondigde afschaffing van het salderen te willen uitstellen tot ten minste 2030 en als minimaal 5 miljoen huishoudens hun zonnepanelen zouden hebben terugverdiend.

Als tegenreactie op het wegstemmen van het afbouwvoorstel in de Eerste Kamer heeft een groot aantal energiebedrijven de afgelopen maanden vaste terugleverkosten aangekondigd om de voor hen oplopende kosten van de salderingsregeling een halt toe te roepen. Het wegstemmen van Jettens wetsvoorstel betekende bovendien dat het nieuwe kabinet op zoek moest naar financiële dekking voor het gat in de begroting van 2,8 miljard euro die het behoud van de salderingsregeling de rijksoverheid kost in de periode tot en met 2031. Dat gat willen de 4 partijen dekken door de salderingsregeling vanaf 2027 volledig te schrappen.

Besparing
PVV, NSC, VVD en BBB draaien bovendien de in de Voorjaarsnota 2024 aangekondigde verlaging van de mkb-winstvrijstelling terug. Met die verlaging wilde het huidige demissionaire kabinet 93 miljoen euro besparen om op de korte termijn een deel van de kosten van het behoud van het salderen op te vangen.

In het hoofdlijnenakkoord schrijven de 4 partijen die het nieuwe kabinet gaan vormen de volgende besparing te realiseren door het salderen te schrappen. Het stopzetten van de salderingsregeling is overigens goed nieuws voor de thuisbatterij, want de businesscase voor het opslaan van zonne-energie wordt hierdoor aanzienlijk verbeterd.

Kalenderjaar

Bespaard bedrag

2027

621 miljoen euro

2028

625 miljoen euro

Structureel

720 miljoen euro

Einde terugleverkosten?
Met de afschaffing van het salderen ligt het ook in de lijn der verwachting dat de energiebedrijven in de nabije toekomst de vaste terugleverkosten die zij geïntroduceerd hebben voor consumenten met zonnepanelen weer gaan afbouwen. 

2 van de 3 grootste energiebedrijven die in Nederland actief zijn, introduceerden de afgelopen periode vaste terugleverkosten. Zo laat Eneco iedere zonnepaneelklant 11,5 eurocent per teruggeleverde kilowattuur zonne-energie betalen. Vattenfall hanteert op zijn beurt vaste schalen met terugleverkosten. Consumenten met zonnepanelen die een variabel contract hebben óf een nieuw vast contract afsluiten, gaan deze per 1 juli betalen.

Formatie nieuwe regering

Informateur Richard van Zwol is door de partijleiders van PVV, NSC, VVD en BBB ‘met het oog op de continuïteit in de kabinetsformatie’ gevraagd om als formateur het nieuwe ‘programkabinet’ te gaan formeren en samen met de partijen de nieuwe kabinetsleden te selecteren.  

Het nieuwe kabinet moet het hoofdlijnenakkoord dat de naam ‘Hoop, lef en trots’ draagt de komende periode in een definitief regeerprogramma verwerken.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten