Solar Magazine - Uitstel afbouw salderingsregeling voor minister geen optie, maar tijd dringt
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Uitstel afbouw salderingsregeling voor minister geen optie, maar tijd dringt
© Digikhmer | Dreamstime.com

Uitstel afbouw salderingsregeling voor minister geen optie, maar tijd dringt

Uitstel voor de afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen is voor minister Jetten geen optie, maar tegelijkertijd dringt de tijd omdat implementatie van het wetsvoorstel 16 maanden voorbereidingstijd vergt.

De minister voor Klimaat en Energie heeft deze week een reeks kritische vragen van de Eerste Kamer beantwoord over de afbouw van het salderen die per 1 januari 2025 van start zou moeten gaan. De Tweede Kamer stemde half februari al in met het wetsvoorstel dat de afbouw van de salderingsregeling regelt.

Niet opportuun
Ten opzichte van het oorspronkelijke wetsvoorstel start de afbouw van de salderingsregeling sowieso 2 jaar later, namelijk niet in 2023 maar pas vanaf 2025. ‘De terugverdientijden van zonnepanelen blijven ook bij deze voorgenomen afbouw van de salderingsregeling nog zeer interessant en worden voor investeringen tot en met 2030 niet hoger dan 7 jaar. Verder uitstel van de afbouw acht ik dan ook niet opportuun’, is minister Jetten stellig in zijn antwoorden aan de senatoren van de Eerste Kamer.

Wetsbehandeling
In de komende periode zal minister Jetten dan ook alles op alles zetten om de Eerste Kamer achter het wetsvoorstel te scharen dat de afbouw van de salderingsregeling geldt. De wetenschap dat de PvdA de 100 miljoen euro die minister Jetten wil uittrekken voor zonnepanelen op huurwoningen als de salderingsregeling wordt afgebouwd te weinig vindt, maakt dat nog een flinke uitdaging.

Tegelijkertijd voelt de klimaatminister de nodige tijdsdruk en dat blijkt uit zijn memorie van antwoord aan de Eerste Kamer alhoewel hij behandeling voor de zomer inmiddels uit zijn hoofd heeft gezet. ‘Voor de betrokken partijen zoals de netbeheerders, de energieleveranciers en de huishoudens met zonnepanelen is voldoende tijd van belang om zich voor te kunnen bereiden op de implementatie van de wet in de praktijk’, aldus Jetten. ‘Ik kijk daarom uit naar de spoedige verdere behandeling van het wetsvoorstel door uw Kamer na de zomer.’

16 maanden
In de beslisnota van zijn ambtenaren is te lezen dat na publicatie van het wetsvoorstel nog 16 maanden nodig zijn om het wetsvoorstel te implementeren. De wetsbehandeling moet volgens het ministerie daarom in het derde kwartaal – dus uiterlijk eind september – afgerond zijn om nog per 1 januari 2025 te kunnen starten met het afbouwen van de salderingsregeling.

Deel dit bericht

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

September 2023

De september 2023-editie van Solar Magazine besteedt onder meer aandacht aan teruglopende verkopen van zonnepaneelinstallateurs, de Tweede Kamerverkiezingen, recycling van zonnepanelen en het op stoom komen van de uitrol van de realtime...
Vacatures
Wocozon B.V. zoekt:

Servicedesk Medewerker Monitoring en Beheer | 32-40 uur Hybrid

Fulltime (40 uur) - De Meern - Utrecht
Sunprojects B.V. zoekt:

Tender Medewerker

32-40 uur - Uilenstede 475, Amstelveen, 1183 AG
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!