logo
wvhj2023
© Digikhmer | Dreamstime.com
© Digikhmer | Dreamstime.com
7 juni 2023

Nieuwe Eerste Kamer beslist over salderingsregeling: lot eigenaren zonnepanelen in handen BBB, GroenLinks en PvdA

De nieuwe Eerste Kamer die op 13 juni geïnstalleerd wordt, gaat beslissen over de afbouw van de salderingsregeling. Daarmee ligt het lot van eigenaren van zonnepanelen in handen van de BBB, GroenLinks en PvdA.

De ‘oude’ Eerste Kamer heeft afgelopen dinsdag zijn laatste vergadering gehad en daarmee gaan de nieuwe leden van de Eerste Kamer definitief belissen over de afbouw van het salderen.

GroenLinks-PvdA
Of de fractie GroenLinks-PvdA tevreden is met de toezegging van minister Jetten om 100 miljoen euro uit te trekken om de uitrol van zonnepanelen op huurwoningen te versnellen, is volgens Amelie Veenstra - beleidsdirecteur bij Holland Solar - nog niet duidelijk. Bij de aankondiging van de subsidie stelde minister Jetten dat het geld om de uitrol van zonnepanelen op huurwoningen te stimuleren er alleen komt als de salderingsregeling wordt afgebouwd.

‘Het is afwachten of GroenLinks en PvdA ja gaan zeggen’, stelt Veenstra, die vanaf dag 1 betrokken is bij het salderingsdossier. ‘Ze willen in ieder geval dat er goede afspraken komen over zonnepanelen voor huurders, zodat ook deze groep burgers mee kan doen aan de energietransitie. Daarnaast is er nog volop onduidelijkheid over de mogelijkheid van energiedelen – het delen van de overtollige geproduceerde energie van je zonnepanelen met je buren, vrienden of familie – en ook dat is voor deze 2 partijen een belangrijk dossier. Dat energiedelen onderdeel is van de Energiewet – die binnenkort naar de Tweede Kamer wordt gestuurd – wil echter niet zeggen dat dit dossier niet in de onderhandelingen over de salderingsregeling gebruikt kan worden. Kortom, het is allerminst zeker dat de GroenLinks-Pvda-fractie in de Eerste Kamer voor de afbouw gaat stemmen.’

BoerBurgerBeweging
Veenstra merkt bovendien op dat niet alleen de BoerBurgerBeweging (BBB) maar ook de tweede Nederlandse boerenpartij – het CDA – in de Eerste Kamer kritische vragen heeft gesteld over de afbouw van het salderen. ‘Als de BBB straks bij de stemming over het wetsvoorstel de beslissende stem heeft, lijkt de afbouw van de salderingsregeling te gaan sneuvelen’, stelt Veenstra. ‘De kans dat de BBB voor het stoppen van het salderen stemt, is zeer, zeer mager. BBB stemde tegen het voorstel in de Tweede Kamer en diende ook een motie in – die het weliswaar niet haalde – om pas te stoppen met het salderen als 5 miljoen huishoudens zonnepanelen hebben.’

Tegenstemmers in meerderheid
De politieke partijen die tijdens de behandeling van het wetsvoorstel in de Tweede Kamer tegen de afbouw van het salderen stemden, hebben in de nieuwe samenstelling van de Eerste Kamer een ruime meerderheid. Waar de regering slechts 24 zetels in handen heeft, hebben de ‘tegenstemmers’ 43 zetels.

Bovendien is het stemgedrag van 2 partijen nog onbekend: 50PLUS en Onafhankelijke Politiek Nederland (OPNL); de partij van de onafhankelijke provinciale partijen. De Fractie Den Haan – die in de Tweede Kamer door de afsplitsing van 50PLUS diens zetel heeft overgenomen – stemde voor de afbouw. Hoe OPNL over de afbouw van het salderen denkt, is onbekend.

Partij

Aantal zetels Eerste Kamer

Stem in Tweede Kamer over wetsvoorstel afbouw salderingsregeling

50PLUS

1

N.v.t.

OPNL

1

N.v.t.

JA21

3

Tegen

Partij voor de Dieren

3

Tegen

SP

3

Tegen

PVV

4

Tegen

GroenLinks

7

Tegen

Partij van de Arbeid (PvdA)

7

Tegen

BBB

16

Tegen

Forum voor Democratie

2

Voor

SGP

2

Voor

Volt

2

Voor

ChristenUnie

3

Voor

D66

5

Voor

CDA

6

Voor

VVD

10

Voor

Mocht 50PLUS dan wel OPNL in de Eerste Kamer voor de afbouw van het salderen stemmen – en alle andere partijen hetzelfde stemmen als zij in de Tweede Kamer hebben gedaan – zou de regeringscoalitie al genoeg stemmen hebben als óf GroenLinks óf PvdA van gedachten verandert en alsnog voor het afbouwvoorstel stemt. De 2 partijen vormen in de Eerste Kamer echter een gezamenlijke fractie, dus zullen logischerwijs ook hetzelfde stemmen. Als de regering noch de Eerste Kamer-fractie van GroenLinks-Pvda of de BBB aan boord krijgt, zal het wetsvoorstel om de salderingsregeling af te bouwen sneuvelen.

Nog niet geagendeerd
De behandeling van het wetsvoorstel is overigens überhaupt nog niet geagendeerd op de plenaire vergadering van de Eerste Kamer. Minister Jetten informeerde de Eerste Kamer begin april dat het langer duurt om de tientallen kritische vragen te beantwoorden over het wetsvoorstel. Toch gaf hij begin april aan te hopen voor de zomer groen licht te krijgen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten