Solar Magazine - Recordaantal zonneauto’s rijdt World Solar Challenge
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Recordaantal zonneauto’s rijdt World Solar Challenge
© Jorrit Lousberg

Recordaantal zonneauto’s rijdt World Solar Challenge

De World Solar Challenge telt dit jaar een recordaantal van 43 deelnemende teams uit 23 verschillende landen. In de hoofdklasse, de Challenger Class, zullen 32 zonneauto’s strijden om de bokaal.

Het wereldkampioenschap (WK) voor zonneauto’s is terug na een jarenlange stop door de coronapandemie.

3 Nederlandse teams
Er doen 3 Nederlandse teams mee in de Challenger Class: het Brunel Solar Team van de TU Delft – met 7 wereldtitels recordhouder – Solar Team Twente van de Universiteit Twente en Top Dutch Solar Racing van de Rijksuniversiteit Groningen. Bovendien neemt Solar Team Eindhoven deel in de Cruiserklasse voor gezinsauto’s.

De World Solar Challenge is een race van 3.000 kilometer dwars door de outback van Australië. Teams van universiteiten vanuit onder meer Amerika, Australië, Zweden en Japan racen tegen elkaar met een zelf ontwikkelde hightechzonneauto. Tijdens het wereldwijde persmoment werd wijlen Wubbo Ockels geroemd voor zijn bijdrage aan de challenge over de jaren. Als astronaut en professor aan de TU Delft was hij een groot voorvechter voor een duurzame wereld. De complexiteit van de race werd nogmaals benadrukt met Ockels woorden: ‘Wubbo Ockels described the race as “the complexity of a space mission”’, aldus Chris Selwood, Event Director van de race. In 2001 was Wubbo een van de grondleggers van het Brunel Solar Team, toentertijd actief onder de naam Vattenfall Solar Team.

Nederlands strijdtoneel
De laatste editie van het WK ging voor het Delftse team in rook op doordat Nuna X, de zonneauto van het team, vlak voor de finish afbrandde. In diezelfde editie crashte Solar Team Twente door een windvlaag.

Begin juli zal het Delftse team de Nuna 12 presenteren waarmee ze de wereldbeker terug willen halen naar Nederland, nadat de Belgen er 2 jaar geleden voor het eerst mee naar huis gingen. De World Solar Challenge start op 22 oktober. Na 3.000 kilometer en 5 dagen racen zal bekend worden welk team als eerste over de finish komt in Adelaide.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
Wocozon zoekt:

Servicedesk Medewerker Monitoring en Beheer

32-40 uur - De Meern - Utrecht
kWh People zoekt:

Projectleider Solar

Fulltime (40 uur) - Geldrop
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!