De Stella Terra van het studententeam van de TU Eindhoven is voor zover bekend de eerste off-road auto die rijdt op energie van de zon. De auto is op dit moment in ontwikkeling en zal naar verwachting in september de weg opgaan.
Lastige opgave
De zonne-energie wordt opgewekt via zonnepanelen op het dak. Zo wordt voldoende energie opgewekt om niet alleen te kunnen rijden, maar ook om van te kunnen leven. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de elektriciteit te gebruiken om te koken en apparaten zoals een telefoon of camera op te laden. Hierdoor is de gebruiker compleet onafhankelijk van de weg- en laadinfrastructuur.
‘Het bouwen van een off-road voertuig dat niet afhankelijk is van bestaande infrastructuur brengt heel nieuwe uitdagingen met zich mee’, verduidelijkt Wisse Bos, teammanager van het Solar Team Eindhoven. ‘De auto moet de zware omstandigheden van het off-roaden aankunnen, maar ook efficiënt en licht genoeg blijven om door de zon aangedreven te worden. 2 tegenstellingen die wij met Stella Terra samenbrengen.’
Industrie uitdagen
Door te pionieren, wil Solar Team Eindhoven de industrie uitdagen en oproepen om buiten de gebaande paden te innoveren. Bos: ‘Ons doel is om de huidige markt en maatschappij te inspireren om zo de transitie naar een duurzame toekomst – in mobiliteit én energie – te versnellen.’
Solar Team Eindhoven heeft een rijk verleden. Het studententeam bouwt 2-jaarlijks een auto die volledig op de zon wordt aangedreven. Het team werd in het verleden in de Cruiserklasse voor gezinsauto’s 4 keer op rij wereldkampioen tijdens de World Solar Challenge in Australië. In 2021 haalde het team het wereldnieuws door een camper op zonne-energie te bouwen en daarmee naar het zuidelijkste puntje van Europa te reizen. Ook dit jaar kiest het team er dus voor om niet deel te nemen aan de World Solar Challenge in Australië, maar een eigen zonne-auto te ontwikkelen.
De juni 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, het potentieel van de directe lijn, balkonzonnepanelen en het verhogen van het zelfverbruik.